Annons
X
Annons
X

S öppnar för fotboja på personer som ska avvisas

Socialdemokraterna har inget emot Miljöpartiets förslag om att sätta fotboja på personer som ska avvisas, och bedöms som farliga. Förslaget ser därmed ut att kunna få majoritet i riksdagen.

Terrordådet i Stockholm
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

På måndag inleds inrikesminister Anders Ygeman samtal med de borgerliga partierna, om ytterligare åtgärder mot terrorism.

Samtalen är en konsekvens av terrorattacken på Drottninggatan i Stockholm, och regeringens ambition är att utvidga den strategi mot terrorism, som man gjorde upp med Allianspartierna om för snart två år sedan.

Inför samtalen lanserade Miljöpartiets Gustav Fridolin under påskhelgen ett antal utgångspunkter för Miljöpartiet. Det som väckte mest uppmärksamhet var förslaget om att använda fotboja för personer som har fått avvisningsbeslut och bedöms vara farliga.

Annons
X

–  Fotboja är en möjlighet för de individer där vi har olika typer av information och är oroliga för hur vi ska hantera en avvikandesituation. Där måste man kolla på om det går att använda fotboja i större utsträckning, sa Gustav Fridolin till DN.

Många Miljöpartister blev upprörda. ”Det gäller att skilja på vad som ska vara på förhandlingsbordet och vad som ska vara i papperskorgen” sa riksdagsledamoten Carl Schlyter.

Och på Twitter tävlade snart kritikerna om att påminna om Fridolins förflutna som flyktingaktivist, och som förkämpe för papperslösa.

Men även om det väckte starka känslor, så ser förslaget om fotboja ut att kunna samla ett brett politisk stöd.

– Det är inte så att vi Socialdemokrater har någonting emot den här idén, säger Mats Andersson som är socialdemokratisk statssekreterare i samordningskansliet i Rosenbad.

Tidigare har Kristdemokraterna framfört ett liknande förslag, och Moderatledaren Anna Kinberg Batra sa på onsdagen till Expressen att fotboja kan vara ”ett steg på vägen”.

Annons
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X