Annons
X
Annons
X

S om Sifon: En siffra vi inte är nöjda med

Socialdemokraterna får bottensiffror i ny SvD/Sifo, samtidigt som Moderaterna ökar.

– Det är glädjande och inte oväntat, säger Tomas Tobé partisekreterare för Moderaterna.

Opinionsmätningar
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Socialdemokraterna, S, når i den senaste SvD/Sifo nya bottennivåer – lägsta stödet bland väljare sedan Sifo startade mätningarna 1967.

– Vi har haft ett utmanande år bakom oss och det här är en opinionssiffra som jag verkligen inte är nöjd med, och som speglar att Sverige står inför flera utmaningar som vi måste hantera, skriver Carin Jämtin Socialdemokraternas partisekreterare till SvD.

För att vända siffrorna kommer S under 2016 att fortsätta hantera migrationsfrågan och prioritera och värna om välfärden. Jämtin skriver att S ska se till att kunskapsresultaten i skolan vänder och framförallt – bekämpa arbetslösheten.

Annons
X

Samtidigt visar siffrorna att Moderaterna, M, blir största parti, med en uppgång på 3,5 procentenheter.

– Jag tror att allt fler upplever att Sverige är på väg åt fel håll med Löfvenregeringen. De hanterar inte flyktingkrisen bra och de saknar svar på integrationsutmaningen, säger Tomas Tobé partisekreterare för Moderaterna till SvD.

Moderaternas partisekreterare Tomas Tobé Foto: Fredrik Karlsson/TT

Varför tror du att M har ökar?

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Vi har utformat vår politik utifrån de samhällsproblem som Sverige står inför — det tror jag att väljare har sett nu.

  Sedan Anna Kinberg Batra tillträdde som partiledare för Moderaterna i januari 2015, har det gjorts en omprövning av politiken inom partiet – vilket Tobé tror är en anledning till att partiet nu får ökat stöd.

  – Jag tror att många väljare ser att Anna Kinberg Batra har gjort en stor omprövning av moderaterna och lagt fram förslag som Sverige behöver.

  Partisekreteraren tar bland annat upp förslaget om tillfällig flyktingpaus, vilket innebär att Sverige enbart ska ta emot kvotflyktingar, och övriga ska hänvisas tillbaka till annat EU-land. En annan del är att partiet lagt flera förslag på hur man ska lyckas få till fler jobb.

  Med dessa siffror, kan vi vänta oss att ni utmanar regeringen inför kommande budget?

  – Vi återkommer gemensamt när vi har gemensamma besked att ge i den frågan, säger Tomas Tobé, moderaternas partisekreterare.

  Annons
  Foto: Björn Larsson Rosvall/TT Bild 1 av 2

  Moderaternas partisekreterare Tomas Tobé

  Foto: Fredrik Karlsson/TT Bild 2 av 2
  Annons
  X
  Annons
  X