Annons
X
Annons
X

S ökar och SD minskar i ny mätning

Det går fortsatt framåt för Socialdemokraterna i opinionsundersökningarna. I majmätningen från Expressen och Demoskop ökar partiet med 1,4 procentenheter jämfört med april, och ligger nu på 35,5 procent. Det är den högsta siffran för partiet i Demoskops mätningar sedan april 2010. Samtidigar rasar Sverigedemokraterna med ett tapp på två procentenheter.

Av SvD

De rödgröna partierna får i Demoskops mätning egen majoritet, med 51,4 procent av rösterna. Regeringspartierna ligger samtidigt på 43 procent. Framgången för oppositionen beror till stor del på Socialdemokraternas uppgång. Partiet ligger nu på den högsta nivån i en Demoskop-mätning på två år.

– Det är uppenbart att väljarna gillar de besked vi ger, säger Carin Jämtin, partisekreterare i Socialdemokraterna, till Expressen.

Uppgången är dock inte statistik säkerställd, vilket inte heller förändringarna för allianspartierna är. Moderaterna ökar med 0,2 procentenheter till 30,1, Centern ökar med 0,6 procentenheter till 4,8, Folkpartiet backar med 0,5 till 4,7 och Kristdemokraterna ligger kvar under fyraprocentspärren med 3,4 procent – en ökning med 0,3 procentenheter jämfört med förra mätningen.

Annons
X

Inte heller har de skett några större förändringar hos Miljöpartiet och Vänsterpartiet – V backar med 0,8 procentenheter till 5,7 och Miljöpartiet ökar med 0,7 till 10,2. Det är alltså förändringar som hamnar inom felmarginalen.

Den enda statistiskt säkra förändringen är Sverigedemokraternas ras - på en månad har partiet tappat 2 procentenheter och hamnar nu på 4,6 procent. Men enligt partiledaren Jimmie Åkessons pressekreterare Linus Bylund är en enskild mätning inget som oroar.

– Enskilda mätningar är inget vi stirrar oss blinda på, vi har sett flera mätningar med positiva siffror senaste tiden och den långsiktiga trenden är att vi stadigt växer, säger han till Expressen.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Stockholm TT & SvD.se

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X