Annons
X
Annons
X

S och V vill stoppa nya friskolor

Stoppa nyetableringen av friskolor tillfälligt. Kravet framförs nu av Socialdemokraterna och Vänsterpartiet i Stockholms stad. Men samarbetspartnern Miljöpartiet tänker inte acceptera förslaget.

Friskolorna är en knäckfråga när de rödgröna i Stockholm ska förhandla fram en gemensam politik.

Som SvD skrev i går leder ökningen av antalet nystartade friskolor till en överetablering av gymnasieskolor i Stockholmsregionen. Elevunderlaget räcker helt enkelt inte till för att fylla alla nya platser.

Socialdemokraterna och Vänsterpartiet vill lösa problemet genom att sätta stopp för nya friskolor – i alla fall tillfälligt.

Annons
X

– Vi tycker att det vore helt självklart att man stoppar det här uppoppandet av friskolor som hotar den kommunala skolan. Det finns en överetablering nu och vi måste lugna ner situationen, säger Inger Stark (V), ledamot i utbildningsnämnden.

Men Miljöpartiets oppositionsborgarråd Yvonne Ruwaida är mycket tydlig med att hennes parti inte tänker ge med sig. Ett stopp skulle minska valmöjligheterna för elever och föräldrar, menar hon.

– Vi är inte beredda att gå med på det, och vi har inte landat i någon kompromiss.

I stället för att sätta stopp för nystarter vill Miljöpartiet underlätta skolornas planering, bland annat genom att tidigarelägga gymnasievalet. I dag dröjer det till slutet av juli, mindre än en månad före skolstarten, innan skolorna i Stockholms län får veta hur många elever de ska ta emot till hösten.

Miljöpartiet öppnar också för att begränsa elevers rätt att snabbt byta skola.

– Det är en balansgång. Eleverna måste ha valmöjligheter, men skolorna måste också kunna planera, säger Yvonne Ruwaida.

De tre partierna är överens om att kraven måste bli högre på nya friskolor som vill starta. Bland annat vill man höja kraven på att skolorna har en stabil ekonomi och en tydlig pedagogik.

Ett annat förslag är att kommunen ska ta fram ett system där skolorna går att jämföra på utvalda punkter. Som antal lärare per elev, vilka lokaler man har tillgång till och vilken utrustning som finns på skolan.

– Elever och föräldrar ska kunna jämföra olika kvalitetsindikatorer, det ska inte bara om hur skicklig man är på marknadsföring, säger Yvonne Ruwaida.

Inger Stark tror att de rödgröna partierna får svårt att visa upp en gemensam skolpolitik i Stockholm före valdagen i höst.

– Jag hoppas innerligt att vi kan göra det. Men det är ett faktum att vi och S är oense med MP. Det kommer att bli hårda förhandlingar efter valet, säger hon.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X