Annons
X
Annons
X

S och V kritiserar besiktningsaffär

På tisdagen växer kritiken mot försäljningen av Bilprovningen, där köparen Opus Produx AB fick köpa delar av verksamheten på avbetalning. ”Det är ganska uppenbart att man bara haft politiska motiv”, säger Anders Ygeman (S), ordförande i riksdagens trafikutskott. ”Horribelt”, säger Vänsterpartiets Ulla Andersson.

Foto: BERTIL ERICSON / SCANPIX

Affären som presenterades på
måndagen innebär att en tredjedel av Bilprovningen, där staten varit majoritetsägare, säljs till börsnoterade
Opus. Affärsuppgörelsen bygger dock på att
köparen lånar knappt hälften av köpeskillingen, som uppgick till 375 miljoner kronor, av Bilprovningen själv.

I realiteten innebär det att verksamheten säljs på fem års avbetalning med hemligstämplade villkor, något som får oppositionen att ilskna till.

– Det är ganska uppenbart att man inte agerar efter företagsekonomiska motiv, utan politiska, säger Anders Ygeman, trafikutskottets ordförande.

Annons
X

– Jag tvivlar på att den som måste låna hälften av pengarna från köparna kommer att ha finansiella muskler att öka antalet stationer, säger Ygeman till SvD Näringsliv.

Ulla Andersson, ekonomisk-politisk talesperson för Vänsterpartiet, är även upprörd över hur affären hanteras.

– Det är horribelt när man lånar ut pengar för att bli av med den gemensamma egendomen. Det handlar om ideologi, det är så prestigefullt att sälja av våra tillgångar och hittar man inga köpare är man villig att ställa upp med en avbetalning, säger hon.

Bilprovningen har i efterhand hemligstämplat alla uppgifter om affären med hänvisning till att försäljningen av den andra ”besiktningsklustret” fortfarande inte är i hamn. De vill bland annat inte avslöja hur många konkreta bud som lagts på de 70 stationer som sälj i och med avknoppningen.

Inte heller finansmarknadsminister Peter Norman (M) som är ansvarig för försäljningen vill kommentera affären. I stället hänvisas SvD till en statssekreterare som låter hälsa att staten är nöjd med såväl priset som köparen.

LÄS MER:
”Strejk på Bilprovningen över”

Ulla Andersson igen:

– Detta rimmar illa med demokratiprinciperna. Det här är vår gemensamma egendom och desto viktigare är det då att man har en öppenhet i det man håller på med. Annars skapar man en grund för misstro, särskilt när man får veta att de lånar ut våra pengar för att bli av med egendomen.

– Det borde finnas någon form av offentlighetsprincip för den här typen av affärer, fortsätter hon.

LÄS MER:
”Klart med försäljning av Bilprovningen”

Annons
Annons
X
Foto: BERTIL ERICSON / SCANPIX Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X