Annons
X
Annons
X

S och regeringen överens om europakt

För två dagar sedan sade ekonomiskpolitiske talespersonen Tommy Waidelich att den förre S-ledaren Håkan Juholts nej till europakten ännu gällde. I dag är Socialdemokraterna och regeringen är överens om villkoren för svensk medverkan i europakten.

Av TT
(uppdaterad)

Kort efter VU:s utnämning av Stefan Löfven som ny partiledare för Socialdemokraterna meddelade S i ett pressmeddelande att de och regeringen nu är överens om europakten.

Regeringen och Socialdemokraterna har i skuggan av S partiledarval fört intensiva förhandlingar om pakten inför fredagsmorgonens möte i riksdagens EU-nämnd. Det mötet har betraktats som sista möjliga tillfälle att komma överens före EU:s toppmöte på måndag i Bryssel.

Överenskommelsen med regeringen på torsdagseftermiddagen sägs enligt S kräva att detta svenska inflytande garanteras, ”till exempel genom tillträde till euroländernas toppmöten där finanspakten behandlas. Vi anser inte att det svenska inflytandet är tillräckligt tillgodosett i det senaste avtalsutkastet”.

Annons
X

– Vi har ställt fyra krav som är viktiga för oss. Nu säger regeringen att de ska driva detta och vi får se om de är duktiga förhandlare, säger Marie Granlund (S), vice ordförande i EU-nämnden.

Uppfylls inte kraven är Socialdemokraterna inte beredda att gå med i europakten.

– Det handlar om att man inte ska kunna gå in i EMU bakvägen. Det handlar om inflytandefrågor och självklart om kollektivavtal och arbetstagarnas rättigheter. Det är jätteviktiga frågor för oss.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  En punkt som tidigare diskuterats är tillträdet till euroländernas toppmöten.

  – Vi kräver att få vara med vid de toppmöten där pakten diskuteras. Vi är inte med i EMU så då kan vi givetvis inte vara med vid alla toppmöten, säger Granlund.

  Varken finansminister Anders Borg eller statsminister Fredrik Reinfeldt kommenterade på torsdagen överenskommelsen med Socialdemokraterna.

  Anders Borgs pressekreterare meddelade att det är statsministern som kommer att kommentera frågan, men först efter det att riksdagens EU-nämnd sammanträtt på fredagen och fattat ett formellt beslut om europakten. Anna Kinberg Batra (M), ordförande i riksdagens finansutskott kommenterar överenskommelsen i ett pressmeddelande:

  ”Vi välkomnar att Socialdemokraterna, inför morgondagens EU-nämnd, nu är beredda att ta ansvar för svenskt deltagande i EU:s finanspakt. Svensk ekonomi påverkas av hur EU löser den pågående krisen och det är viktigt att Sverige inte står utanför det fortsatta arbetet”.

  Miljöpartiets ekonomisk-politiske talesperson Per Bolund tycker att överenskommelsen är beklaglig och skriver att partiet kommer att reservera sig när EU-nämnden ska fatta beslut i frågan på fredagsmorgonen.

  Även Vänsterpartiets ordförande Jonas Sjöstedt är starkt kritisk och skriver att ”ett inträde i pakten innebär också att man går emot folkomröstningsresultatet om euron, ett resultat som också var ett tydligt nej till centralstyrd ekonomisk politik”.

  Hur stort tillträde Sverige ska få till eurogruppens toppmöten är en av de frågor som ska avgöras på EU-toppmötet på måndag.

  Mötestillträdet är hett omstritt. Tyskland kan tänka sig tillträde även för icke-euroländer, medan Frankrike hårt motsatt sig detta.

  Polen är ett av de icke-euroländer som hårdast drivit kravet på tillträde.

  Stockholm TT

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X