Annons
X
Annons
X

S och MP: Så fasar vi ut sänkta arbetsgivaravgiften för unga

Regeringens politik mot ungdomsarbetslösheten har misslyckats. Den dyraste och sämsta reformen är den nedsatta arbetsgivaravgiften för unga. Socialdemokraterna och Miljöpartiet är nu ense om hur den ska fasas ut och ersättas med åtgärder som verkligen ger jobb åt dem som behöver det, skriver Magdalena Andersson (S) och Per Bolund (MP).

BRÄNNPUNKT | UNGDOMSARBETSLÖSHETEN

Att minska sjuklöneansvaret är ett bättre sätt att bryta ungdomsarbetslösheten på än att spendera miljarder på verkningslösa subventioner.
Magdalena Andersson och Per Bolund

Sedan regeringen Reinfeldt tillträdde har allt fler blivit arbetslösa i Sverige. Både den generella arbetslösheten och långtidsarbetslösheten har ökat och det är de unga som fått betala det allra högsta priset för regeringens misslyckande. Arbetslösheten i åldersgruppen 15–24 år har bitit sig fast mellan 20 och 25 procent, vilket är högre än i våra grannländer och andra jämförbara länder. En hög och långvarig ungdomsarbetslöshet är förödande för de unga, som inte får en ärlig chans att försörja sig och gå vidare in i vuxenlivet. Den leder också till att hela samhällsekonomin drabbas hårt.

För alla utom möjligen Anders Borg är det uppenbart att regeringens åtgärder har misslyckats.

Annons
X

Halveringen av arbetsgivaravgiften för unga fungerar inte. En enig expertkår har sedan länge dömt ut reformen. Finanspolitiska rådet, Riksrevisionen och Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering (IFAU) har alla samma uppfattning. Riksrevisionen har i en rapport till regeringen konstaterat att reformen har dålig träffsäkerhet och höga dödviktseffekter, vilket betyder att en stor andel av de unga som berörs redan har ett jobb eller hade fått jobb även utan den nedsatta avgiften. Finanspolitiska rådet har pekat ut reformen som ineffektiv och IFAU säger samma sak.

Arbetslöshetssiffrorna från SCB och Eurostat är också tydliga. Sveriges ungdomsarbetslöshet är ungefär dubbelt så hög som till exempel Danmarks. Förutom att reformen är ineffektiv och inte leder till några nya jobb så är den dessutom mycket kostsam för skattebetalarna. Över en mandatperiod på fyra år handlar det om över 50 miljarder kronor. Det är pengar som skulle göra betydligt bättre nytta i andra åtgärder, riktade till unga som verkligen behöver dem.

Det gäller till exempel de 190 000 ungdomar mellan 16 och 29 år som idag står helt utanför arbetsmarknaden. Det betyder att de varken arbetar eller studerar. För dem behövs det kraftfulla åtgärder i form av uppsökande verksamhet för att ge dem vägar tillbaka till arbetsmarknaden eller till studier.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Miljöpartiet och Socialdemokraterna är överens om att ersätta regeringens misslyckade reform med effektiva åtgärder för att skapa nya jobb till unga. Att bryta ungdomsarbetslösheten är en mycket prioriterad fråga för oss. De unga som blir långvarigt arbetslösa utgör den största utmaningen. Den gruppen har vuxit under de senaste åren. Vårt löfte är att bryta denna utveckling.

  Samtidigt är det viktigt att inte göra för snabba förändringar för näringslivet. Därför kommer vi inte att ta bort de nedsatta arbetsgivaravgifterna för unga i ett enda slag. Förändringen kommer enligt vårt förslag att ske i två lika stora steg år 2014 och 2015. Detta kombineras med investeringar i företagande, innovation och forskning. Nästan var fjärde elev lämnar gymnasiet utan fullständiga betyg. Att investera i gymnasieutbildning är ett bättre sätt att bryta ungdomsarbetslösheten än att krampaktigt hålla kvar vid regeringens misslyckade reform.

  Vuxenutbildningen utgör en viktig väg för många människor att få en ny chans på arbetsmarknaden, men trots det har regeringen skurit ned anslagen. Att skapa tusentals nya komvuxplatser är ett bättre sätt att bryta ungdomsarbetslösheten på än att krampaktigt hålla kvar vid regeringens misslyckade reform.

  Att Sveriges företag kan blomstra och växa är helt avgörande för att sätta stopp för den höga arbetslösheten. Företagen har pekat ut det dyra och byråkratiska sjuklöneansvaret som ett av de absolut största hindren för att nyanställa. Att minska sjuklöneansvaret är ett bättre sätt att bryta ungdomsarbetslösheten på än att spendera miljarder på verkningslösa subventioner.

  Miljöpartiet och Socialdemokraterna är överens om att investeringar och satsningar på skolan och näringslivet är rätt väg att gå för att skapa nya jobb och bryta ungdomsarbetslösheten.

  MAGDALENA ANDERSSON (S)

  ekonomiskpolitisk talesperson

  PER BOLUND (MP)

  ekonomiskpolitisk talesperson

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X