Annons
X
Annons
X

S och MP överens om skolan

Socialdemokraterna och Miljöpartiet har enats i skolfrågan. Man är nu överens om obligatoriskt gymnasium, högre lärarlöner och mindre klasser, rapporterar Sveriges Television.

Av SvD, TT

S och MP är nu överens om politiken kring förskola, grundskola och gymnasiet, enligt SVT.

– Det ska bli en jämlik skola där så fort en lärare ser att en elev behöver hjälp så ska hjälpen vara på plats, säger MP:s språkrör Gustav Fridolin.

Lärarlönerna ska höjas, bland annat med hjälp av ökade statsbidrag. Skolor med sämst resultat ska också kunna få riktat stöd.

Annons
X

Så snabbt som möjligt ska vi se till att sätta in de resurser som krävs
Stefan Löfven

Förskoleklassen ska bli obligatorisk, och det blir också gymnasieskolan, upp till 18 år. Någon tidplan för när förslagen blir verklighet finns dock inte.

– De olika förslagen måste först beredas. Men så snabbt som möjligt ska vi se till att sätta in de resurser som krävs, säger S-ledaren Stefan Löfven till SVT.

Stefan Löfven säger att det var ”enkelt att komma överens” i förhandlingarna om skolan med Miljöpartiet.

– Båda partierna har under en längre tid satsat mycket på att utveckla skolpolitiken. Jag vill påstå att det har varit bra samtal, säger han till TT.

På frågan om Löfven sonderat överenskommelsen med V svarar han:

– Vi för självfallet samtal med Vänsterpartiet, inte minst utifrån vinster i välfärden. Det här är åtaganden som också de ställer upp på, till exempel färre barn i klasserna.

Just färre barn i klasser och förskolegrupper anser Stefan Löfven är den viktigaste delen i överenskommelsen.

– Men också att öka attraktiviteten i läraryrket med mindre onödig administration. Skolan ska också blir mer jämlik, där de skolor som har mer utmaningar får mer resurser. I det ligger att ta bort läx-RUT och i stället låta alla få del av läxhjälp när de behöver det.

Stefan Löfven pekar också på vikten av att den tillsatta skolkommissionen ska ta större intryck av svensk forskning.

– Den internationella forskningen är bra, men svensk forskning har betydelse i Sverige. Vi vill att forskningen ska ha direktkontakt med det som händer i klassrummen.

Innan valet lovade S och MP skolsatsningar för 11 miljarder kronor om året. Finansieringen ska nu vara löst, men hur det är löst avslöjas först när budgeten presenteras.

Utbildningsminister Jan Björklund (FP) är kritisk till överenskommelsen, framförallt att gymnasiet ska bli obligatoriskt:

– Obligatoriskt gymnasium kommer att kraftigt öka utslagningen av ungdomar i den svenska skolan. I synnerhet med deras reform att alla ungdomar ska få läsa in högskolebehörighet. Det vore en olycklig väg att gå. Många ungdomar skulle få en krossad självkänsla, säger han till TT och fortsätter:

– Om man kräver att alla ungdomar ska gå i gymnasiet och läsa in högskolebehörighet måste man förstå att avhoppen kommer att öka kraftigt. Alla ungdomar vill inte bli akademiker och samhället fungerar inte om alla blir akademiker.

Björklund vill i stället se en annan väg:

– Vi borde gå den europeiska vägen och erbjuda lärlingsutbildningar och lärlingssystem som övriga Europa gör.

Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén beskriver överenskommelsen som ”en stor seger för lärarna”.

– Men nu krävs det uppställning och ansvarstagande av alla partier. S och MP måste söka blocköverskridande stöd och allianspartierna måste ta sitt ansvar. Det måste bli slut på tvära kast och ryckighet i svensk skolpolitik, säger hon till TT.

SvD och TT

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X