Annons
X
Annons
X

S och MP överens om förbifarten

Förbifart Stockholm stoppas inte. Det står klart efter att Socialdemokraterna och Miljöpartiet på riksnivå träffat en överenskommelse om det jättelika motorvägsbygget.

Enligt källor till SvD har Socialdemokraterna och Miljöpartiet på riksnivå träffat en överenskommelse om Förbifart Stockholm.

Enligt källor till SvD har Socialdemokraterna och Miljöpartiet på riksnivå träffat en överenskommelse om Förbifart Stockholm. Foto: TT

Som SvD kunde berätta förra veckan har förhandlingarna om Förbifart Stockholm, som huvudsakligen förts på lokal nivå, varit tunga.

Socialdemokraterna har kämpat för byggstart snarast, medan Miljöpartiet och Vänsterpartiet argumenterat för att projektet ska skjutas upp och att en oberoende utredning genomförs.

Att frågan är känslig råder inga tvivel om:

Annons
X

– Förbifarten formar utvecklingen i Stockholm under väldigt lång tid. Om vi då skulle gå med på att bygga den – det skulle krocka med existensberättigandet för vårt parti, sade en MP-källa med insyn i de inledande förhandlingarna om varför man inte kom framåt i diskussionerna.

För att lösa knutarna flyttades förhandlingarna sålunda upp på riksnivå och i slutet av förra veckan slöt Socialdemokraterna tillsammans med Miljöpartiet en gemensam överenskommelse:

Bygget av Förbifart Stockholm skjuts upp till den 1 maj 2015. Fram till dess ska S och MP – i stat, landsting och stad – förhandla om hur intäkterna från trängselskatten ska fördelas, uppger personer med insyn i förhandlingarna, som hållits i en liten krets.

Den exakta formuleringen i överenskommelsen lyder:

”Om Stockholms läns landsting och Stockholms stad önskar förhandla om användningen av trängselskatter och/eller finansieringen av Förbifart Stockholm kommer regeringen att möta det önskemålet. Projektet fryses i väntan på att besked om önskemål om en sådan förhandling finns. Om ny uppgörelse ej nås före första maj 2015 fortsätter projektet enligt plan.”

Enligt resultatet i folkomröstningen om trängselskatten i Stockholm 2006 skulle pengarna gå till både vägprojekt och kollektivtrafik. I praktiken har dock det allra mesta gått till vägar – vilket det alltså skulle kunna bli ändring på vid väntande förhandlingar.

– Det är inte längre tal om någon oberoende utredning eller folkomröstning, säger en källa.

Hur förbifarten ska finansieras är ännu oklart. Prislappen beräknas uppgå till minst 31 miljarder kronor. Förhandlingar om motorvägen pågår just nu i mark- och miljödomstolen vid Nacka tingsrätt.

Socialdemokraterna och Miljöpartiet väntas bilda regering tillsammans, på fredag läser blivande statsminister Stefan Löfven  – med största sannolikhet – regeringsförklaringen. Förbifart Stockholm har varit en av de frågor där partierna stått längst ifrån varandra.

Annons
Annons
X

Enligt källor till SvD har Socialdemokraterna och Miljöpartiet på riksnivå träffat en överenskommelse om Förbifart Stockholm.

Foto: TT Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X