Annons

Maria Ludvigsson:S och MP ogillar sparande

Magdalena Andersson
Magdalena Andersson Foto: LARS PEHRSON/SVD
Publicerad

**Regeringen håller vänsterlinjen, **och man skulle kunna citera Margot Wallströms och Stefan Löfvens linjebudskap och säga ”det var en väntad reaktion”.

För visst är det väntat att S och MP (och sannolikt en touch av V) gör det mindre gynnsamt att pensionsspara. Medborgare som försöker påverka sin egen framtida situation genom att prioritera sparande framför kortsiktiga lockelser, motarbetas genom nya skatteregler.

Genom att kraftigt reducera avdragsrätten för pensionssparande blir sparandet dubbelbeskattat. Dels är det beskattade pengar som sätts in i sparande, dels beskattas de återigen när spararen längre fram tar ut dem i form av pension.

Annons

**Saken blir inte **bättre av att tiden mellan beslut och förändrade villkor kan bli orimligt kort. Beslutet fattas preliminärt den 3 december och nya regler träder i kraft redan den 1 januari, vilket ger drygt 2 miljoner pensionssparare knappa fyra veckor på sig att sätta sig in de nya reglerna och lägga om sitt sparande.

Ena stunden framhåller styrande politiker hur allvarligt det är med höga privatekonomiska skulder, för att i nästa stifta lagar som gör det mindre lönsamt att spara. Steget är inte långt mellan dubbel beskattning och dubbla budskap.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons