”S och MP fortsätter Alliansens privatiseringspolitik”

Alla de fyra nu styrande partierna i Stockholms stad gick till val på att stoppa vinstjakten i välfärden. När nu Miljöpartiet och Socialdemokraterna driver på för fortsatta upphandlingar innebär det i praktiken att man sviker sina vallöften. Det skriver tre företrädare för Kommunal i Stockholm.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Ur ett omsorgstagarperspektiv är upphandlingar destruktiva. Funktionsnedsatta och sjuka äldre behöver lugn och kontinuitet, skriver artikelförfattarna.

Foto: Jessica Gow/TT
Annons

Efter att Moderaterna, Liberalerna, Centerpartiet, och Kristdemokraterna vunnit valet i Stockholms stad 2006, beslutade de att all kommunal verksamhet som inte var myndighetsutövning skulle läggas ut på entreprenad eller avknoppas. I snabb takt förvandlades en överväldigande majoritet av den offentligfinansierade verksamheten i staden till privat- och vinstdriven.

När Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet, och Feministiskt Initiativ vann det senaste valet var beskedet att man tog bort kravet på att all verksamhet ska upphandlas mycket välkommet. Det senaste året har bara ett fåtal nya upphandlingar skett av äldreomsorg, omsorg om funktionsnedsatta och inom socialtjänstförvaltningen, enligt Lagen om offentlig upphandling, LOU.

Annons
Annons
Annons