Annons
X
Annons
X

S och MP bör stödja kravet på socialt protokoll

BRÄNNPUNKT | EUROPAKTEN

Sverige har nu ett gyllene läge att få till stånd ett socialt protokoll i fördraget, där de fackliga rättigheterna skyddas.
Ulla Andersson och Jonas Sjöstedt

Wanja Lundby-Wedin och LO-förbunden ger (
Brännpunkt 1/3) en korrekt bild av europaktens brister beträffande såväl konstruktion som innehåll. Det är en kritik vi till fullo delar och vi välkomnar LO:s tydlighet i frågan.

Vänsterpartiet landar däremot i slutsatsen att de undantag som nu diskuteras inte är tillräckliga garantier för Sverige ska hållas utanför reglerna på längre sikt. Det därför vore bättre att helt och hållet avstå från ett deltagande i pakten.

Annons
X

Samtidigt som eurokrisen fortsätter att slå mot stora delar av medlemsländerna, med miljontals människor som kastas ut i arbetslöshet och fattigdom, ser också löntagare sina rättigheter försämras.

Men den utvecklingen kan Sverige påverka i positiv riktning. Inom en snar framtid kommer EU:s fördrag att ändras, i samband med inrättandet av den så kallade stabilitetsmekanismen. Fördragsändringen för att införa ESM behandlas av riksdagen under våren.

Sverige har nu ett gyllene läge att få till stånd ett socialt protokoll i fördraget, där de fackliga rättigheterna skyddas, inte bara i Sverige utan i hela EU. Det handlar om grundläggande frågor som förhandlings- och konflikträtt samt att rätten att teckna kollektivavtal inte får inskränkas av den inre marknaden. Värdlandets lagar och kollektivavtal ska respekteras vid arbete i andra EU-länder.

Stäng

SvD:s NYHETSBREV – dagens viktigaste nyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Det är därför tacksamt att även LO står bakom kravet på ett socialt protokoll. För att detta ska blir verklighet krävs tillräckligt stöd i riksdagen. Vi vill härmed bjuda in Socialdemokraterna och Miljöpartiet att ansluta sig till Vänsterpartiets och LO:s linje i frågan. Det räcker för att villkora en fördragsändring med införande av ett socialt protokoll. Det är en fråga om solidaritet med – och mellan – löntagarna i Europa.

  Det skulle samtidigt skicka en tydlig signal om att vanliga människors rättigheter på arbetsmarknaden går före storföretagens.

  JONAS SJÖSTEDT (V)

  partiordförande

  ULLA ANDERSSON (V)

  vice partiordförande

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X