Annons
X
Annons
X

”Regeringen måste ha en rödgrön berättelse”

Socialdemokraterna och Miljöpartiet har inte lyckats skapa en övergripande berättelse om vad man vill åstadkomma. Det saknas en rödgrön tråd. Det skriver Rasmus Ling (MP).

Åsa Romson och Stefan Löfven under en partiledardebatt i riksdagen.
Åsa Romson och Stefan Löfven under en partiledardebatt i riksdagen. Foto: Jessica Gow/TT

DEBATT | MILJÖPARTIET

Miljöpartiet har haft en tuff start i regeringsställning. Det visste vi att det skulle bli. Även om vi och Socialdemokraterna ofta har varit naturliga samarbetspartners, så finns det många områden där vi har diametralt olika ingångar. De problem som Miljöpartiet har, är också regeringens. Förtroendesiffrorna för regeringspartiernas företrädare är alltför låga, en majoritet av medborgarna upplever att samhällsutvecklingen går åt fel håll, och det finns alltför många exempel på egna misstag.

Trots att regeringen haft problem, så har man samtidigt åstadkommit flera bra reformer för Sverige. Det gäller socialförsäkringar, skola, miljö och jämställdhet. Samtidigt så går den svenska ekonomin bra, och såväl arbetslösheten i stort som ungdomsarbetslösheten är sjunkande. Grundproblemet är att S och MP inte lyckats skapa en övergripande berättelse om vad man vill åstadkomma. Det saknas en rödgrön tråd. En sådan behöver formuleras.

163000 människor sökte asyl i Sverige förra året, vilket var mer än någonsin tidigare. Detta innebär en utmaning, men är en enorm möjlighet för Sverige som land. Det kräver dock att vi har ett tydligt ledarskap, och är beredda att genomföra reformer. I det här läget finns också en möjlighet för en rödgrön regering att formulera en ny berättelse och en reformagenda.

Annons
X

Fler reformer för jobb och tillväxt. Snabbspår för nyanlända var en bra reform, men mer måste göras. I vår sker en stor avtalsrörelse. Arbetsmarknadens parter måste ta ansvar för etableringsfrågan, men också regeringen bör vara proaktiva i sådana diskussioner. Att exempelvis höja grundavdrag, kan vara en väg för att förbättra villkor utan att sänka löner. Det måste också bli betydligt enklare för företag att erbjuda praktik, nystartsjobb och motsvarande. Idag är det ofta en snårig djungel, som gör att företag låter bli.

Att nyanlända kommit till vårt land innebär att det finns en närmast unik möjlighet för orter och städer som tidigare haft befolkningsminskning att utvecklas och få ekonomisk och demografisk tillväxt. Större befolkningsunderlag gör att möjligheten till utbyggd service förstärks, liksom för affärer, näringsliv och kultur. Under hösten anställdes många runtom i Sverige av Migrationsverket och av andra offentliga myndigheter. Det kommer finnas behov också framöver.

Se över effektiviseringsmöjligheter. Att begränsa välfärdstjänster för nyanlända, som M föreslagit, riskerar att avsevärt försvåra etableringen. Det kan dock finnas reformer som sparar pengar och samtidigt förbättrar möjligheterna. Att förändra föräldraförsäkringen för nyanlända, vilket gjordes en överenskommelse om i höstas, var ett sådant exempel.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  ID-kontrollerna över Öresundsbron måste upphöra så snart som möjligt. Förutom att det är inhumant, så slår det hårt mot södra delen av Sverige. Det minskar rörligheten i Öresundsregionen på ett oacceptabelt sätt och har en hög kostnad för pendlare och företag, och försämrar arbetsmarknadsregionen.

  Regeringens berättelse för framtiden vilar också på att man kan klara av att samarbeta för att vinna majoritet i riksdagen. Det har funnits flera goda exempel, men mer kommer behöva göras. Miljöpartiet har ett särskilt ansvar för att vara brobyggare i ett nytt politiskt landskap. Vi inte är låsta ideologiskt i ett vänster- eller högerblock, som sällan varit så irrelevant som idag. Men också vi kan behöva ompröva käpphästar och utveckla nya förslag. Rätt hanterat så kan en situation med tiotusentals nyanlända vara något som stärker oss som land. Vilket också innebär att vi så snart som möjligt återgår till en human flyktingpolitik.

  Rasmus Ling (MP)

  riksdagsledamot

  Rasmus Ling Foto: Jonas Ekströmer/TT
  Annons

  Åsa Romson och Stefan Löfven under en partiledardebatt i riksdagen.

  Foto: Jessica Gow/TT Bild 1 av 2

  Rasmus Ling

  Foto: Jonas Ekströmer/TT Bild 2 av 2
  Annons
  X
  Annons
  X