Annons

S måste införa 90-dagarsgaranti

Socialdemokraterna måste ha högre ambitioner i kampen mot ungdomsarbetslösheten. SSU vill därför införa en garanti som innebär att alla unga som är arbetslösa garanteras arbete, studier eller praktik inom 90 dagar, skriver Gabriel Wikström, SSU.

Under strecket
Publicerad

Den höga arbetslösheten bland unga har tagit ett fast grepp om Sverige. I dag saknar runt 150000 ungdomar arbete. Hälften av alla i åldersgruppen 20–24 år som arbetar i Sverige har tidsbegränsade anställningar, en dubbelt så hög andel som genomsnittet för OECD-länderna. Under den Moderatledda regeringens snart sju år vid makten har unga fått det allt svårare att ta sig in på arbetsmarknaden. Allra svårast har de som saknar gymnasieutbildning.

Trots åtskilliga varningssignaler har regeringen Reinfeldt inte prioriterat den viktiga kampen mot ungdomsarbetslösheten. I regeringens budgetproposition för 2013 finns i stort sett inga satsningar för att komma till rätta med en av vårt samhälles största politiska utmaningar. I stället prioriterar regeringen skattesänkningar för storföretag och de redan välbeställda. Deras prioriteringar är inte överraskande utan går väl i linje med regeringens politik. Den så kallade arbetslinjen är inte mer än ett skal, tomt på politiskt innehåll och reformvilja.

Annons
Annons
Annons