S måste hitta en enande ledare

Det måste ha varit ett oerhört svårt val för verkställande utskottet att göra sig av med Håkan Juholt. Nu vet ingen vart striderna och splittringen leder partiet. Räkna med att många namn kommer att nämnas, skriver S-kännaren Christer Isaksson.

Under strecket
Publicerad
Foto: SCANPIX
Annons

Socialdemokraterna är ett nytt parti. Att på mindre än ett år sparka två partiledare, Mona Sahlin och Håkan Juholt, är exceptionellt och stämmer inte med kultur och tradition, däremot med politisk vilsenhet och ökad splittring. Det sargade Socialdemokraterna behöver en ledare som kan ena partiet, nu handlar det om att rädda partiet.

Att Håkan Juholt fick gå förvånar inte. Han blev ett totalt fiasko för Socialdemokraterna. Redan 13 oktober 2011 blev han en omöjlig partiledare. Då sa Göteborgs tidigare kommunalråd Göran Johansson i SvD efter turerna kring Libyen-styrkan, a-kassan och lägenhetsaffären, att förtroendet för partiledaren var rubbat och att det som hänt inte kunde gå spårlöst förbi. Därefter stred partiledaren i stort sett ensam mot sitt parti och väljarna, med retorisk skicklighet som skymdes av att allt sagt studsade tillbaka som affärer eller grodor.

Annons
Annons
Annons