Annons
X
Annons
X

S-målet en miljon EU-röster

En miljon röster är Socialdemokraternas mål i valet till EU-parlamentet. Men ska det bli verklighet måste valdeltagandet öka.

Den tredje och sista dagen på Socialdemokraternas kommunala framtidsdagar var också upptakt inför EU-valet den 7 juni. Partiledaren Mona Sahlin, EU-kommissionären Margot Wallström och avgående partisekreteraren och toppkandidaten på valsedeln Marita Ulvskog inskärpte vikten av ett ökat valdeltagande.

– Betinget är en miljon röster, konstaterade Marita Ulvskog.

I EU-valet för fem år sedan fick S knappt 24,6 procent av rösterna, 617000 väljare. Då var valdeltagandet knappt 28 procent.

Annons
X

– Det är skam om vi inte i vår del av världen orkar masa oss iväg till vallokalerna den 7 juni, sade Mona Sahlin.

För Socialdemokraterna är EU-valet och kyrkovalet i höst också viktiga steg på vägen i ambitionen att vinna tillbaka regeringsmakten 2010.

– I dag startar valrörelsen för EU-parlamentet, men också för att få en ny regering i Sverige, sade Marita Ulvskog.

Margot Wallström pekade ut fyra områden som centrala i valet:

•Ekonomin.

•Jobben.

•Klimatet.

•Social rättvisa.

– Vi måste låta den inre ideologiska kompassen leda oss. Det är speciellt viktigt när förändringens vindar blåser så hårt, sade Margot Wallström.

I sitt anförande betonade Mona Sahlin nödvändigheten av att EU talar med en gemensam röst med länder utanför unionen, till exempel Ryssland och Israel.

– EU måste vara en drivande kraft för verklig fredsprocess i Mellanöstern. EU måste kliva fram och axla det ansvar som saknas och våga att både vara på plats på marken i Gaza, men också ställa krav och utkräva ansvar av Israel.

Margot Wallström passade också på att ge en känga till EU för att topposterna i unionens olika institutioner främst innehas av män.

– Det är hög tid att bryta mansdominansen. Det är inte glastaket eller ett klistrigt golv som är problemet – det är ett tjockt lager av män.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X