Annons

”M-politiker vill inte ta ansvar för bostadsbristen”

Khashayar Farmanbar och Annica Gryhed.
Khashayar Farmanbar och Annica Gryhed. Foto: Pressbilder
Under strecket
Publicerad

SLUTREPLIK | BOSTADSBRISTEN

När vi socialdemokrater kommer med konstruktiva förslag om hur Nacka och Täby ska kunna säkra sitt kommunala bostadsförsörjningsansvar och bidra till att bygga bort bostadsbristen i Stockholm så ropar Moderaterna socialism, utan att för den delen erbjuda något bättre alternativ. 95 procent av Sveriges kommuner har allmännyttiga bostadsbolag. Resterande 5 procent har Moderaterna sålt ut av ideologiska skäl.

Mats Gerdau och Leif Gripestam skriver att det byggs mer i Nacka och Täby än genomsnittet i länet. Men det är ju inte så svårt i ett län där vissa M-kommuner endast bygger en handfull lägenheter per år. Stockholm är den snabbast växande storstadsregionen i Europa, då duger det inte med att säga att de i alla fall inte är sämst i klassen. Det stora problemet är, som deras egna siffror också bekräftar, att det endast är en liten bråkdel av det som byggs som är hyresrätter.

Det Gerdau och Gripestam gör klart i sin replik är att de inte vill eller tänker ta något ansvar för bostadsbristen i sina kommuner och hur den drabbar unga. Vi socialdemokrater har högre ställda mål och ambitioner. Om inte privata aktörer klarar av att bygga hyresrätter så får vi se till att starta allmännyttiga bolag som kan göra det. Vi är alla överens om att det råder bostadsbrist i länet och alla kommuner måste dra sitt strå till stacken.

Annons
Annons

I sin replik kritiserar de införandet av amorteringskravet. Vad de inte skriver är att alla parter, inklusive Moderaterna, var eniga om förslaget och behovet av det för att minska hushållens skuldsättning. Det som inte heller framgår är att det faktiskt inte påverkar hyresrätternas hyresgäster alls.

Hyresrätten är en flexibel boendeform som är attraktiv och som många önskar bo i. Den valmöjligheten tycker vi att våra invånare i Nacka och Täby också ska ha. Vi trodde kanske naivt att Moderaterna, liksom vi, är för blandade boendeformer. Men nu får vi ett förvånansvärt besked om att de är emot hyresrätt som boendeform – alla ska äga. Enligt Gerdau och Gripestam verkar de enda alternativen vara att låsa in sig i skuld eller flytta härifrån. Vi håller inte med, vi tycker att även unga personer utan stort sparkapital ska kunna bo i Nacka och Täby.

Vidare menar Gerdau och Gripestam att det skulle vara dyrt att skapa allmännyttiga bostadsbolag men de har ju de facto redan skapat bostadsbolag av inköpta bostadsrätter för miljoner, som hyrs ut i andra hand och har blivit en form av ”social housing”. Detta skapar motsättningar för framtiden och lämnar ungdomar och äldre efter. En dyr och dålig lösning som är ett kvitto på att den förda moderata politiken inte fungerar. Det blir mycket billigare om kommunen bygger hyresrätter än att, som Moderaterna, behöva köpa in bostadsrätter till marknadspris på en upptrissad marknad. Självklart gör det skillnad för vilka det byggs om det är ett kommunalt bostadsbolag. Med en egen bostadsförmedling kan vi till exempel sänka inkomstkraven vid uthyrning. Dessutom gör det skillnad för långsiktigheten i projekten och bidrar till en jämn och kontinuerlig bostadsproduktion, vilket även skapar bättre villkor för näringslivet.

Moderaternas svar på bostadsbristen är utförsäljningar och marknadshyror – en politik som bygger på marknadsfundamentalism. Det kommer göra boendet till en klassfråga och stänga ute ännu fler ungdomar.

Vi socialdemokrater vill ge fler människor möjlighet att bo i våra kommuner. Det handlar inte om att vara för eller emot en marknad; däremot väljer vi att företräda medborgarnas bästa i stället för byggbolagens. De privata byggaktörerna är oerhört viktiga för en fungerande bostadsmarknad, vad vi vill göra är att komplettera och bygga fler hyresrätter när marknaden sviktar. Vi vet att det går att bygga bort bostadsbristen, men det kräver en medveten politik.

Khashayar Farmanbar (S)
kommunalråd i opposition Nacka
Annica Gryhed (S)
kommunalråd i opposition Täby

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons