Annons
X
Annons
X

”Kristersson ägnar sig åt siffertrixande”

Moderaternas Ulf Kristersson använder oseriösa siffror i den ekonomiska debatten. Det skriver S-politikern Fredrik Olovsson (S).

(uppdaterad)
Ulf Kristersson och Fredrik Olovsson

Ulf Kristersson och Fredrik Olovsson Foto: Fredrik Karlsson/TT, Janerik Henriksson/TT

DEBATT | EKONOMISKA POLITIKEN

Moderaternas ekonomiska politik och finanspolitiska kommunikation blir allt gällare och allt mer innehållslös. I sin ekonomiska vårmotion förra året valde de som enda parti att använda en så kallad beräkningsteknisk justering på 1,5 miljarder kronor som finansiering av sina skattesänkningar för att få plus och minus att gå ihop. Efter betydande kritik försvann sedermera denna post i all tysthet ur Moderaternas budgetmotion under hösten.

Sedan årsskiftet har Ulf Kristersson vid flera tillfällen försökt framställa skillnader mellan regeringens olika prognoser för de offentliga finanserna som ett problem. Kristersson har egenhändigt snickrat ihop en indikator för kvaliteten i regeringens prognoser där han lägger ihop flera år för att blåsa upp siffrorna. På detta sätt kommer han fram till att det finns en försämring på 93 miljarder kronor. Stora siffror ger upphov till stor oro, menar en kritisk Kristersson.

Men även detta får nog betraktas som siffertrixande från Kristerssons sida. Visst har utgiftsprognoserna justerats upp på de fjorton månader som gått mellan de prognoser som Kristersson jämför, inte minst på grund av migrationsläget. Det är därför man gör prognoser. Men är det ovanligt med så dramatiska förändringar?

Annons
X

Gör man samma jämförelse för prognoserna 2008 visar det sig att prognosen för de offentliga finanserna försämrades med 487 miljarder kronor (!) mellan regeringens prognos hösten 2008 och våren 2009. Alltså en försämring med en halv biljon på sex månader. ”Jo, men då var det ju finanskris!” Sanningen är att detta inte är något undantag.

Även när Ulf Kristersson satt i regeringen fanns betydligt större avvikelser mellan prognoserna. På de sex månader som gick mellan vårprognosen 2011 och prognosen samma höst försämrades läget med hela 257 miljarder! Det är nästan tre gånger så mycket som de 93 miljarder som nu får Kristersson att rasa.

Så här kan man förstås hålla på. Prognoser är viktiga, men ännu viktigare är hur det faktiskt går för de offentliga finanserna. Sveriges förra regering ärvde ett överskott på knappt 70 miljarder i reda pengar från regeringen Persson som på åtta år vändes till ett underskott på nära 70 miljarder. Gång på gång flyttade den moderatledda regeringen fram tidpunkten för balans och överskott i de offentliga finanserna.

Detta underskott har den socialdemokratiskt ledda regeringen nu halverat på bara ett år. Ett arbete som krävt tuffa prioriteringar och obekväma beslut, men som är bra för Sverige. Med ett sådant track record är det inte så konstigt att Kristersson får börja leta i prognosernas tankevärld för att hitta något att kritisera.

Fredrik Olovsson (S)

ordförande i riksdagens finansutskott

Annons

Ulf Kristersson och Fredrik Olovsson

Foto: Fredrik Karlsson/TT, Janerik Henriksson/TT Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X