Annons
X
Annons
X

S lyfter långt över målet i ny SvD/Sifo

Med fyra månader kvar till EU-valet har Socialdemokraterna ett bra utgångsläge i opinionen. I SvD/Sifos väljarbarometer får partiet 32,3 procent. Ett kraftigt lyft jämfört med valresultatet 2009 och långt över det mål som partiet har satt upp. Om det vore val i dag skulle också Sverigedemokraternas toppnamn kunna boka biljetten till Bryssel.

Jan Larsson och Marita Ulvskog presenterar valplanen för S inför EU-valet.
Jan Larsson och Marita Ulvskog presenterar valplanen för S inför EU-valet. Foto: PETER WALLBERG / TT

”Vi har med socialdemokratiska mått mätt en ganska trist utveckling.”

Socialdemokraternas valledare Jan Larsson har en stor bild med ett stapeldiagram bakom sig. Det har formen av en utförsbacke. Han och Marita Ulvskog, som ska toppa partiets valsedel, ska presentera valplanen inför EU-parlamentsvalet. ”Vi ska få en positiv utveckling jämfört med 2009 års valresultat. Då har vi sagt att 25 procent ungefär - det är det vi har som mål”, berättar Jan Larsson för den samlade presskåren.

25 procent. Det skulle innebära en uppgång med 0,6 procentenheter jämfört med för fem år sedan.

Annons
X

Dagens Sifomätning för Europaparlamentsvalet, beställd av SvD, visar att den ambitionsnivån kan vara för lågt ställd. 32,3 procent av de tillfrågade förklarar i dagsläget att de skulle rösta på Socialdemokraterna. Det är 8 procentenheter bättre än 2009 och skulle ge sju mandat i Bryssel jämfört med dagens sex. Det innebär att partiet nu ligger på samma nivå i EU-opinionen som inför riksdagsvalet.

– Det skulle vara ett klart godkänt Europaparlamentsval. Det vore en klar framgång för dem, rättar sig valforskaren Henrik Ekengren Oscarsson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

Även Vänsterpartiet ser ut att kunna göra ett starkt val. Partiet får 8,8 procent jämfört med valets 5,7, vilket skulle ge skulle ge två mandat. Sverigedemokraterna har också en hyfsad startposition. Vore det val i dag skulle partiet för första gången ta plats i parlamentet med noteringen 6,4 procent. Men enligt Henrik Ekengren Oscarsson är sannolikt ett sådant resultat inte helt i linje med SD:s förhoppningar. I riksdagsmätningarna ligger man betydligt högre.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – De kanske bara kommer in med ett mandat, knappt över spärren på fyra procent. Det beror i så fall på att de har svårt att mobilisera sina väljare i ett Europaval. Men det bryter lite grand deras framgångssaga i opinionen, säger han.

  Toivo Sjörén, Sifos undersökningsledare, konstaterar att Sverigedemokraterna har en väljarkår som inte är så intresserad av EU-valet. Liksom partiet är många av dem EU-motståndare.

  – De har rätt många arbetarväljare och de är mindre benägna att rösta än tjänstemän i EU-valet. Och ofta tycker de inte att EU-valet är så viktigt.

  Piratpartiet var förra valets framgångssaga som på bara några månader lyckades etablera sig hos väljarkåren och med sina 7,1 procent få två mandat. Partiet har i den här mätningen krympt ihop till 1,5 procent. En förklaring kan vara att få medier har börjat uppmärksamma EU-valet och att Piratpartiet därför hamnar i opinionsskugga.

  – Det finns ju ingen valrörelse ännu, påpekar Toivo Sjörén

  Förutom PP har också Centerpartiet och Kristdemokraterna det besvärligt. Både riskerar att tappa sitt enda mandat i Europaparlamentet. EU-vänliga Folkpartiet som brukar gå bra i de här valen har ännu inte lyft sig; hittills verkar de underprestera. Miljöpartiet tangerar däremot sitt valresultat och Moderaterna ligger något bättre till än 2009.

  Henrik Ekengren Oscarsson påpekar emellertid att det är långt kvar till valet och att det därför är svårt att mäta opinionen; många svenskar känner inte ens till att det äger rum ett EU-val den 25 maj.

  – Sådana här mätningar kan då uppmärksamma folk på att det faktiskt är en liten träningsmatch som äger rum före riksdagsvalet.

  För partierna kommer EU-valet sannolikt att få effekt på valarbetarnas humör; de som direkt efter valnatten i maj ska köra igång nästa maraton som pågår ända fram till riksdagsvalet den 14 september. För dem är det viktigt att valet blir en vitamininjektion.

  – Det är ju lättare för partier som har gjort ett relativt sett bra valresultat i EU-valet att komma ut med sin politik före riksdagsvalet. Man slipper svara på en massa jobbiga frågor. Fråga ett kommer ju annars att bli varför gick det så dåligt? förklarar Henrik Ekengren Oscarsson.

  Annons
  Annons
  X

  Jan Larsson och Marita Ulvskog presenterar valplanen för S inför EU-valet.

  Foto: PETER WALLBERG / TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X