Annons
X
Annons
X

S lovar underlätta för arbetslösa ungdomar

Om fem år ska svenska elever höra till de tio bästa i OECD-länderna. Hemsjukvårdsbilar ska införas för äldre och barnfamiljer. Men jobben är den vktigaste frågan när Social­demokraterna går till val.

–Verklig frihet för individen är bara möjlig om jämlikheten ökar, sa Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin när hon presenterade partiets prioriteringar inför nästa mandatperiod.

För första gången har Socialdemokraterna inte något eget valmanifest fyllt med konkreta vallöften. Detta ska istället samordnas med Miljö- och Vänsterpartiet och läggas fram senare under valrörelsen.

S-häftet som presenterades igår kallas istället ”vägvalsdokument” och beskriver vad partiet tycker behöver göras på fyra tunga områden: jobb, utbildning, sjukvård och skola.

Annons
X

Innehållet är mest sådant som presenterades redan i den gemensamma rödgröna budgetmotionen i maj. För att motverka ungdomsarbetslösheten vill partiet att den som anställer arbetslösa ungdomar ska slippa arbetsgivaravgiften i ett år.

En nyhet är att förslaget utvidgas till att också gälla arbetsgivare som ordnar trainee- eller praktikplats. Samtidigt vill de rödgröna slopa den generellt sänkta arbetsgivaravgiften för unga som regeringen har infört.

En annan nyhet är att S sätter upp ett mål för att förbättra svenska elevers skolresultat. 2015 ska Sverige ligga på topp 10 i OECD:s jämförelser vad gäller matematik, läsförståelse och naturvetenskap.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Nytt är också att Socialdemokraterna vill att det i hela landet införs ett system med hemsjukvårdsbilar, som ska kunna ge äldre och barnfamiljer vård i hemmet.

  Dessutom lovar Mona Sahlin att, om hon blir statsminister, skapa ett kansli på statsrådberedningen som ska arbeta med att stimulera svenska innovationer för att skapa tillväxt och nya jobb. Partiet vill också inrätta en riskkapitalfond för innovativt nyföretagande.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X