Annons
X
Annons
X

S lovar miljarder till pensionärer

De rödgröna ska halvera skatteklyftan mellan pensionärer och löntagare redan under 2011, om de vinner valet. Taket i a-kassan ska också höjas. Det lovade Socialdemokraternas ledare Mona Sahlin under första maj-firandet i Sundbyberg.

Av TT
(uppdaterad)
Foto: JONAS EKSTRÖMER/SCANPIX

– Det är ett stort steg att en rödgrön regering redan i sin första budget halverar klyftan, säger hon.

Löftet kostar 7,5 miljarder kronor under 2011, vilket är 2,5 miljarder kronor mer än vad den borgerliga regeringen tänkt satsa på pensionärernas skatter under nästa år.

Enligt Sahlin innebär det rödgröna löftet mellan 400 till 600 kronor mer per månad för en pensionär med normal inkomst.

Annons
X

Mona Sahlin inledde sitt första maj-firande med att gå i tåget i Sundbyberg.

Omkring 200 personer hade samlats i det gråmulna vädret för att lyssna till S-ledarens tal. Förutom löftet till pensionärerna lovade Sahlin att taket i a-kassan ska höjas, från 680 kronor per dag till 930 kronor per dag och att ytterligare ett steg, till 950 kronor, tas 2012.

Dessutom ska ersättningsnivån vara 80 procent under hela ersättningsperioden. I dag sänks den till 70 procent efter 200 dagar. De rödgrönas förslag innebär att taket sänks med 150 kronor efter de 100 första dagarna.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Sahlin sade sig också vara beredd att lagstifta om rätten till heltid.

  Större delen av talet ägnades åt att attackera den borgerliga regeringen. Sahlin anklagade statsminister Fredrik Reinfeldt för att ha misslyckats med jobbpolitiken och för att ha ökat utanförskapet.

  – Förändringar gör ont har statsminister Reinfeldt sagt, och nu har det gjort ont nog. Sverige behöver andra drivkrafter än att det ska göra ont, sade S-ledaren.

  Hon hävdade också att regeringen försökte skylla ifrån sig ansvaret för att arbetslösheten ökat.

  – Moderaterna har ställt upp en syndabock på bordet och den heter finanskrisen. Men finanskrisen fritar ingen från ansvar, sade Sahlin.

  Arbetslösa, föräldralediga och sjukskrivna ska också kompenseras för skillnader i skatt jämfört med löntagare, enligt oppositionens budgetmotion. En miljard kronor avsätts i oppositionens budgetmotion, uppgav vänsterpartiets ledare Lars Ohly i samband med sitt första maj-tal i Stockholm.

  Exakt hur det ska konstrueras är inte klart, men tanken är att nya regler ska gälla från den 1 januari 2011. Det kan handla om 100-150 kronor i månaden.

  Förtidspensionärer omfattas varken av de sänkta skatterna för pensionärer eller får del av miljarden.

  De sämst ställda pensionärerna får höjt bostadstillägg, 250 miljoner kronor avsätts till det.

  Ohly avslöjade också att de rödgröna i sin budgetmotion avsätter 500 miljoner kronor 2011 och 900 miljoner 2012 för att stimulera byggandet av hyresrätter.

  Lars Ohly tog upp att valet är historiskt, att ”2010 är året då vi för första gången röstar fram en rödgrön regering i Sverige”.

  Parollen för demonstrationen var Håll ihop!

  Enligt Ohly har alla påstående om att de rödgröna inte skulle klara att hålla ihop kommit på skam liksom att Vänsterpartiets politik inte skulle få något genomslag. Han utlovade bland annat en radikalisering av utrikespolitiken.

  Stundtals lät det som om de rödgröna redan har makten.

  Sundbyberg TT

  Annons
  Annons
  X
  Foto: JONAS EKSTRÖMER/SCANPIX Bild 1 av 3
  Foto: JONAS EKSTRÖMER/SCANPIX Bild 2 av 3
  Foto: JONAS EKSTRÖMER/SCANPIX Bild 3 av 3
  Annons
  X
  Annons
  X