Annons
X
Annons
X

S-ledningen tvingas backa om budget

Efter svidande intern kritik tvingas S-ledaren Håkan Juholt och den ekonomiskpolitiske talespersonen Tommy Waidelich att backa från flera punkter i sin kommande budgetmotion, erfar TV4 Nyheterna.

Av SvD, TT
(uppdaterad)

På måndagen kommer ett nytt förslag där skatt för pensionärer sänks med 100-250 kronor i snitt, mer än dubbelt så mycket som tidigare angetts. A-kassan ska dessutom höjas och i stället för 100 miljoner till förbättrad sjukförsäkring föreslås en dryg miljard.

I sin kommande skuggbudget föreslår även partiet att en registreringsskatt på upp till 15 000 kronor läggs på de bilar som släpper ut mest koldioxid.

– Så använder vi de pengarna till en bonus för nya miljöbilar, säger Matilda Ernkrans, miljöpolitisk talesman för Socialdemokraterna, till Rapport.

Annons
X

Bilägare med bilar som släpper ut maximalt 120 gram koldioxid per kilometer ska enligt S-förslaget få 5 000-25 000 kronor i bonus.

Efter heta diskussioner i riksdagsgruppen är det sedan tidigare känt att ett extra riksdagsgruppsmöte om budgeten ska hållas i morgon. Socialdemokraterna vill varken bekräfta eller dementera att justeringar kommer göras i budgetmotionen.

– Vi kommenterar inte budgetarbetet och interna diskussioner. Budgeten kommer att presenteras i sin helhet på onsdag, säger Jenny Engdahl, pressekreterare hos Socialdemokraterna till SvD.se.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Stockholm TT och SvD

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X