Annons
X
Annons
X

S-ledning i otakt

ÅTERSTÄLLARE. Den nye S-ledaren Håkan Juholt vill ”backa bandet”. Återställarna handlar om avregleringarna, a-kassan, sjukförsäkringen och skolan – där ”något håller på att gå sönder”. Men samtidigt går han i otakt med sin nye ekonomiske talesman i en rad frågor.

(uppdaterad)
[object Object]
Håkan Juholt lovade snabba besked på hur hans lag ska se ut och det tog inte många dagar förrän han hade lyft fram en ny ekonomisk talesperson och avpolletterat partiets gruppledare i riksdagen. Foto: SIMON PAULIN

JUHOLT VILL ”BACKA BANDET”

Mona Sahlin är bortstädad. Kvar i tjänsterummet står visserligen hennes cerisefärgade soffa, men på väggarna gapar hålen efter förra partiordförandens tavlor. Socialdemokraternas nye ledare, Håkan Juholt, har ännu inte hunnit göra sig hemmastadd. Han har haft fullt upp.

En vecka har gått sedan han valdes till S-ledare, men Håkan Juholt har redan befunnit sig i stormens öga och bland annat tvingats kommentera sin särbos bedrägeridom. Han är självkritisk:

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  –Jag har varit journalist i 15 års tid. Jag visste att allt om mig och min familj skulle finnas i medierna. Jag hade önskat att jag tänkt på det.

  Annons
  X

  Men tanken slog honom aldrig, säger han när SvD träffar honom på Socialdemokraternas riksdagskansli.

  Det är torsdag eftermiddag, på kvällen går Håkan Juholt på talmannens vårmiddag. Han minglar med Alex Schulman och Mona Sahlins kompis Mark Levengood och äter pärlhönsbröst med gåslever. En som lämnat återbud till middagen är Sven-Erik Österberg. Han har precis blivit avpolletterad som partiets gruppledare. I rekordfart skapar nu Juholt sitt eget lag.

  –Vi gör vissa förändringar i gruppledningen, motiverar han kort Österbergs avgång.

  Men åter till S-kansliet. Bakom sin välansade mustasch visar sig Håkan Juholt vara expert på politiskt nyspråk. Hans socialdemokrati handlar om ”värdeburen tillväxt” och ”ett innanförskapets samhälle”.

  – Det kommer jag att återkomma till, lyder svaret när man ber om konkretion.

  Men det framgår att en rad politiska återställare står på Juholts önskelista. Skolan först.

  –Jag tror att många människor känner att något håller på att gå sönder när det gäller vår skola.

  Vi måste reparera våra trygghetssystem.

  Håkan Juholt vänder sig mot ”sorteringsskolan” och mot ”katederundervisningen”. Han vill ha en skola som inte bara fokuserar på kunskapskrav utan också förbereder unga på ”morgondagens arbetsliv”,

  –Det förutsätter ett problemorienterat, kreativt och uppsökande förhållningssätt och fantasi.

  Gick ni för långt när ni anpassade er skolpolitik till de borgerliga?

  –Vi ska göra en utvärdering. Men vi får inte sitta på läktaren och se att det går åt fel håll. Då måste vi kunna backa bandet.

  Betyg i sjätte eller sjunde klass är dock inte någon stor sak för honom. Däremot är han, enligt SVT:s och SR:s valpejl, öppen för att begränsa antalet friskolor.

  – Om etablerandet av friskolor leder till ökad segregering och sjunkande resultat då måste politiken agera.

  Även vissa av avregleringarna bör omprövas. ”Avarterna” kan behöva ”korrigeras”.

  – Dessa övervinster i elbolagen är tillväxthämmande; det minskar hushållens köpkraft och försvårar för industrin.

  Håkan Juholt har prioriterat barnfattigdomen. Den ska framför allt bekämpas med hjälp av två andra återställare av klassiskt S-märke.

  –Många har drabbats av en totalt förstörd sjukförsäkring och a-kassa. Vi måste reparera våra trygghetssystem.

  Pensionerna är ett annat ämne som får honom att luta sig framåt i fåtöljen och bli lite bullrigare än vanligt. Trots att han fått tona ned tidigare uttalanden återkommer frågan. När människors inkomster i samband med pensioneringen kan halveras, då är ”smärtgränsen nådd”.

  Är systemet underfinansierat?

  –Det kan mycket väl vara en slutsats som vi kan komma fram till. Jag har sett det här problemet som andra blundar för. Nu ska jag börja jobba med det.

  Skattesystemet är en annan fråga som ska utvärderas. Ytterst ansvarig för det är Tommy Waidelich, ny ekonomisk talesman. Men hans och Håkan Juholts ingångsvärden skiljer sig åt.

  Till skillnad från Håkan Juholt är Waidelich ingen motståndare till sänkt skatt på arbete. Han ivrar inte för att förmögenhetsskatten ska återinföras och han ser heller inte några stora problem med vinst i välfärdssektorn. Det är frågor där Håkan Juholt intar en annan ståndpunkt.

  Kan det leda till problem?

  –Vi kommer, som socialdemokrater alltid har gjort, att diskutera verktygen. Men målet är vi överens om. Det är inte bara i a-kassan det ska vara högt i tak utan också inom Socialdemokraterna. Tommy och jag, vi vet vad vi vill.

  På väg ned till Brantingtorget, S-kansliets innergård, för fotografering funderar Håkan Juholt över framtiden. Han räknar upp tidigare breda uppgörelser med FP, C, MP och V.

  –Socialdemokraterna är ett klassiskt samarbetsparti.

  Däremot är frågan om ett rödgrönt samarbete för tidigt väckt. Men medan blåsten sliter i kostymbyxorna och han får order av fotografen att se mindre klämkäck ut så luftar Håkan Juholt en förhoppning.

  – En av allianserna är upplöst. Jag är inte alldeles övertygad om att den andra alliansen är säker på att den ska gå till val tillsammans 2014.

  Annons
  Annons
  X

  Håkan Juholt lovade snabba besked på hur hans lag ska se ut och det tog inte många dagar förrän han hade lyft fram en ny ekonomisk talesperson och avpolletterat partiets gruppledare i riksdagen.

  Foto: SIMON PAULIN Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X