S-ledaren passade - inga konkreta löften

Under strecket
Publicerad
Annons

VISBY Försök att frammana en klassisk strid, men inga konkreta vallöften. Så kan man sammanfatta statsminister Göran Perssons avbrott i semestern för att tala i Almedalen.
Göran Persson och socialdemokraterna vill att valrörelsen ska skildras som en strid om den svenska välfärdsmodellen.
Å ena sidan socialdemokraterna som slår vakt om det som vi har i dag, å andra sidan framför allt moderaterna som med sina krav på skattesänkningar förbereder ett systemskifte.
Visserligen anser även moderaterna liksom alla partier i riksdagen att välfärdstjänsterna - vården, skolan, omsorgen och så vidare - ska betalas av alla tillsammans. Men i den socialdemokratiska retoriken har moderaterna en dold dagordning. Om moderaternas skattesänkningar ska kunna genomföras måste det betyda att det som betalas gemensamt minskar kraftigt och att medborgarna får betala mer själva, kommer det att argumenteras från socialdemokratiskt håll.

Vi får en valrörelse där s beskyller m för något som moderaterna själva förnekar att de
vill göra. Därmed blir trovärdighet nyckelfrågan för vem väljarna kommer att lita på. Så ser det ena benet i den socialdemokratiska strategin ut. Det andra är att erkänna att det fortfarande finns stora brister i välfärdssamhället, som stressiga arbetsplatser, för stora barngrupper på dagis och för långa köer i vården. Socialdemokratin går i opposition mot sig självt.

Annons
Annons
Annons