Annons
X
Annons
X

”Vi kommer att riva upp FRA-lagen”

Inför säsongspremiären av Korseld svarar S-ledaren Mona Sahlin på SvD-läsarnas frågor om FRA, Ipred och Lars Ohly. Mona Sahlin har själv arbetat på SvD - läs om med vad.

Foto: YVONNE ÅSELL

Många har frågor om FRA och Ipred. Vad händer om ni hamnar i regeringsställning, kommer ni att riva upp lagarna då? Och i så fall vad kommer att ersätta dem?

– Vi , vänsterpartiet och miljöpartiet har ju lämnat ett gemensamt besked om FRA, att vi fortfarande är missnöjda med regeringens förslag. Vi tycker att man ska göra om från början - göra rätt. Vi kommer att riva upp den nuvarande lagen och ersätta den med en annan. Hela diskussionen har ju handlat om hur man garanterar integriteten. Ipred handlar om hur man garanterar att artister, låtskrivare och författare också får möjligheter till att få inkomster. Det tror jag att alla tycker är självklart.

Finns det några konkreta åtgärder som ni kan avslöja nu, som ni kommer att ta till?

Annons
X

– Vi har ju försökt visa på hur Spotify, som exempel, erbjuder en väldigt unik möjlighet att både göra det lagligt och ge inkomster till de som faktiskt lever på allt det vi tycker är kul att lyssna på eller se på. Så sådana överenskommelser mellan branschen och de som förfogar över nätet tror jag är helt möjliga att nå. Spotify gäller ju bara musik, man måste hitta liknande när det handlar om film till exempel.

– När det gäller FRA så handlar det om att integritetsfrågorna måste bli starkare. Där har inte regeringen skött det, det är under all kritik.

Nästa fråga handlar om Lars Ohly och hans eventuella ministerpost. En läsare undrar om du kan lova att han inte blir finansminister eller näringsminister? Hur ser du på hans deltagande i en eventuell regeringsbildning?

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Nu är det såhär att det är ett år kvar till valet, det kommer vara en kamp ända in i det sista, jag står verkligen inte här och delar ut några ministerposter. Jag lovar bara att i ett års tid kämpa för att vi tillsammans med V och MP ska kunna bilda en rödgrön regering och självklart ska alla partiledare då vara del av den regeringen. Men vi ska vinna valet först.

  Men er politik utgår ju från att ni ska vinna valet så det måste ju ändå finnas en plan?

  – Det finns bara en som vet vilken ministerpost den får om det blir en rödgrön regering, vet du vem det är?

  Du själv, antar jag.

  – Precis.

  Hur ställer du dig till att samarbeta med Sverigedemokraterna?

  – Jag säger nej, både förstås till att samarbeta men också att någonsin göra sig beroende. Det är de två frågorna som jag tycker att Fredrik Reinfeldt inte har svarat på tillräckligt tydligt. Vi kommer aldrig någonsin att bilda regering och vara beroende av Sverigedemokraterna. Det är något som jag tycker att alla väljare har rätt att få besked om från alla som pretenderar på att bli statsminister.

  Inte ens en vågmästarroll kommer ni alltså acceptera?

  – Absolut inte.

  Kommer ni att återställa A-kassan från 65 till 80 procent?

  – Ja, det kommer vi att göra.

  Jag fick höra att du har jobbat på SvD, i matsalen?

  – Ja, jag jobbade i lunchmatsalen, men för tryckarna, på den tiden var det en matsal för journalisterna och en för de grafiska på tidningen.

  Vad minns du från det?

  – Ja, det var ju mitt första halvriktiga jobb så att säga. Man panerade fiskar och man serverade öl och man satt i kassan. Det var jätteroligt, jag stortrivdes.

  Annons
  Annons
  X
  Foto: YVONNE ÅSELL Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X