Annons
X
Annons
X

S-krismötet fortsätter i dag

Under morgonen fortsätter Socialdemokraternas verkställande utskott (VU) sitt möte om krisen i partiet.

När Håkan Juholt kom till Sveavägen undvek han frågor om förtroendet för honom själv:

– Det här är inte ett sådant möte. Vi ska diskutera hur vi ska vässa oppositionspolitiken, säger Juholt.

Håkan Juholt.

Håkan Juholt. Foto: INGVAR KARMHED

Håkan Juholt anlände till Sveavägen på morgonen fick han frågor om han tänker sitta kvar som partiledare. Men han ville inte kommentera något om sitt förtroende.

– Det är inget sådant möte, vi samlas för att disktuera hur vi ska vässa och skärpa vår politik. Partiet är i en svår situation, inte jag, säger Håkan Juholt på väg in till högkvartet.

– Det är många därute som är förtvivlade att vi har underpresterat och att jag inte är tillräckligt bra. Men vi får också stöd för det arbete vi gör. Vi måste bli ett tydligare parti, bättre och mer fokuserad.

Annons
X

Juholt själv förklarade den stora mediala närvaron vid VU-mötet med att intresset för Socialdemokraterna är stort:

– Jag beskriver det inte som ett drev, utan som ett väldigt stort intresse för Socialdemokraterna och mig, säger han.

– Det är det som väcker intresset och det visade även partiledardebatten.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  VU-ledamoten Sven-Erik Österberg gav på väg in till mötet en annan bild av vad som ska avhandlas. På frågan om Juholt kommer att vara partiledare eller inte när dagen är slut säger han:

  – Det är det som ska diskuteras.

  – Vi måste vändas på alla stenar för att fundera på vad vi ska göra, säger Österberg.

  När Mikael Damberg och Marita Ulvskog anlände ville de inte kommentera om vad de ska prata om i dag. Inte heller Leif Pagrotsky vill prata om vad som ska behandlas på VU-mötet.

  Inför gårdagens möte sade VU-ledamoten Sven-Erik Österberg att han inte visste om partiet skulle ha en partiledare när mötet var över. När ledamöterna sent i går kväll kom ut från Sveavägen var beskedet att det finns fortsatt förtroende för Håkan Juholt.

  Håkan Juholt själv hävdade att förtroendefrågan inte ”varit uppe på det viset”.

  Ulf Bjereld, statsvetare och själv socialdemokrat, tror att Juholt säkrat sin politiska överlevnad, åtminstone över helgen.

  – Om VU ska försöka avsätta Juholt måste det ha distrikten med sig. Jag tror inte att de har hunnit få sina egna partidistrikt med sig för utvecklingen har gått väldigt fort den senaste veckan.

  Möjligheten att sitta kvar längre än till nästa vecka finns, enligt Bjereld, kvar.

  – Uppförsbacken är väldigt, väldigt brant. Det som måste till är två saker: Dels att Juholt lyckas vända opinionssiffrorna så att det finns åtminstone en svagt uppåtgående trend, så att man från ett socialdemokratiskt håll kan se ett ljus i tunneln. För det andra måste han kunna formulera slagkraftiga politiska förslag som tränger igenom det mediespinn vi nu ser.

  Sannolikheten för att lyckas med det vågar Ulf Bjereld inte spekulera om. Han vill inte lägga ansvaret för krisen i partiet på medierna.

  – Visst sker det enskilda övertramp och visst kan man i efterhand säkert kritiskt granska detta, men man kan inte skylla det som händer inom socialdemokratin nu på medierna. Problemet ligger mycket djupare än så.

  Ardalan Shekarabi, ordförande för partiets tidigare kriskommission, säger till SVT:s Gomorron:

  – Under hösten har det kretsat kring diskussioner kring partiledaren och det har inte funnits energi till att jobba med utveckling. Då tappar S positionen som samhällsbärande parti. Man måste lösa den akuta krisen nu, och inse att utveckling behövs. Vi måste modernisera vårt parti.

  Shekarabi fick frågan om han har förtroende för Håkan Juholt.

  – Jag kan inte svara direkt ja på den frågan.

  Jytte Guteland, S-debattör och tidigare SSU-ordförande, är inne på samma spår:

  – Svår fråga. Det är väldigt allvarligt och jag kan inte svara exakt på frågan. Förtroendet kommer i alla fall att behövas byggas upp, säger hon till SVT.

  I Örebro planerar de ledande S-företrädarna i länet under dagen ett eget krismöte om situationen.

  – Det finns en utbredd känsla av att man tvivlar inför ledarskapet. Det är sådan allvarlig situation så att vi har bestämt att vi behöver samlas under dagen, företrädare för partiet i vårt län, för att få en samlad bild av hur förtroendet ser ut, säger Jonas Karlsson, ordförande för Socialdemokraterna i Örebro län, till TT.

  TT: Ni ska där ta ställning till vad ni anser om Juholts framtid?

  – I den situation vi befinner oss nu måste jag få reda på hur arbetarkommunerna i vårt län bedömer situationen för att jag ska kunna uttala mig för distriktet framöver, svarar Karlsson.

  – Det här är en jätteallvarlig situation som inte liknar något vi är vana vid. Det finns inte en socialdemokrat i det här landet som inte är djupt bekymrad över vad som sker.

  Turbulent tid ledde fram till krismötet

  svd.se

  Stockholm TT

  Annons
  Annons
  X

  Håkan Juholt.

  Foto: INGVAR KARMHED Bild 1 av 2

  Leif Pagrotsky.

  Foto: INGVAR KARMHED Bild 2 av 2
  Annons
  X
  Annons
  X