”Ska vara representanter för samhället”

Socialdemokraterna kräver att de politiskt tillsatta styrelserna i Stockholms kommunala bolag könskvoteras. Andelen kvinnor måste bli minst 40 procent i varje bolag, enligt ett förslag som lämnas in nästa vecka.

Under strecket
Publicerad
Annons

Räknar man ihop samtliga kvinnor och män i Stockholms Stads bolagsstyrelser så ser könsfördelningen ganska jämn ut. 40 procent är kvinnor och 60 procent män, enligt Socialdemokraterna. Men när bolagsstyrelserna granskas var och en för sig så träder en annan bild fram enligt partiet. Socialdemokraterna har kartlagt hur könsfördelningen ser ut i de 14 kommunala bolag som har politiskt tillsatta styrelser. Svenska Bostäder och Stockholm Parkering pekas särskilt ut. I vardera styrelse finns fem män, men bara två kvinnor. Även styrelsesammansättningen i kvinnodominerade Stockholms Hamn AB får kritik för att vara kvinnodominerad. Där är 33 procent av styrelsemedlemmarna män.

– Jag tycker att det här är riktigt illa. Vår målsättning är en jämn könsfördelning på 50-50. En fördelning på 60 procent män och 40 procent kvinnor är ett första steg, menar Karin Wanngård som är Socialdemokratiskt oppositionsborgarråd i Stockholm Stad.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons