Annons
X
Annons
X

S-kännare: ”Usel stämning inom partiet”

Katastrofsiffror i opinionen och en otydlighet i politiken gör att humöret inom S-leden är långt i från på topp, enligt S-kännare.

– Man är inte inne på att lösa problemet, man tjafsar med varandra. Stämningen är i botten, säger författaren Christer Isaksson.

Man tjafsar med varandra. Stämningen är i botten,
S-kännaren Christer Isaksson

Christer Isaksson ser utvecklingen inom Socialdemokraterna som fortsättningen på en situation som pågått i många år. En utveckling som långsiktigt uteslutande pekat nedåt.

– Vissa enskilda opinionssiffror har gått uppåt, men det har inte varit någon reell framgång som man kan peka på, säger han.

Annons
X

Först valförlusten 2006, därefter övertagandet av Sahlin som aldrig gav någon kick, sedan valförlust igen och Juholt som valdes på ett ”konstigt sätt”.

– Allt det här gör att stämningen är dålig i partiet, säger Christer Isaksson.

Han tror att Socialdemokraterna mår bäst när de driver stora politiska projekt. Han nämner grundskolan – som han nu skriver en bok om – som ett exempel och berättar att partiet under fyrtio år drev frågan om en jämlik och enhetlig skola. I dag är det alliansen som står för de projekten, enligt Isaksson.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Jag tror de (S) behöver ett politiskt paket som utgår i från den budgetmotion de la men att den konkretiseras i en vision för 2020, säger han.

  Stig-Björn Ljunggren, S-märkt statsvetare säger att det inte skett någon utveckling i partiet de senaste månaderna. Han säger att det finns ett missnöje inom partiet och att Håkan Juholt hela tiden förnyar problemen genom att säga mer än han kan stå för

  – Det är delvis en nybörjarproblematik. Men samtidigt är det inget som tyder på något lärande, så då är det frågan om hur mycket som är nybörjare och som är inbyggt i arbetsstilen. Det finns en del som är oroliga för att det inte kommer att bli bättre utan att det kommer att vara så här framöver.

  Stig-Björn Ljunggren anser också att det finns en frustration inom partiet, och att det sms som läckte – med frän kritik från partistyrelseledamoten Anders Johansson – är ett uttryck för det.

  Ardalan Shekarabi var ordförande för partiets kriskommission som lade fram sin slutrapport i februari i år. Han tror att frustrationen i partiet beror på två saker, opinionskrisen och en otydlig politik.

  – Vi har ju Caremafrågan, där allmänheten är extremt frustrerade. Det är uppenbart att regeringen har ett ansvar för det som hänt eftersom vi har en av världens mest liberala lagstiftning när det gäller alternativa driftsformer. Och då måste man ju ha ett alternativ. Vad tycker Socialdemokraterna då? Vet du det? Jag vet det inte, säger han.

  Ardalan Shekabari tycker att det är en fråga där partiet bör kunna visa hur Socialdemokraternas modell ser ut. Om partiet ska vara relevant för väljarna måste det kunna ge de tydliga svaren, anser han.

  – Vi kan inte väldigt hårt attackera vinster och en praktisk politik som inte motsvarar det.

  I dag ”äts partiet upp från olika håll” genom att väljarna går till Sverigedemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet, enligt honom.

  – Jag tror att det i grund och botten inte att det är bra för Sverige att det största oppositionspartiet, som har kunskaper och resurser och det stora stödet, inte är det partiet som levererar politiska lösningar, säger han.

  LÄS MER:
  Ansvarslöst att kritisera Juholt med sms

  LÄS MER:
  S-topp sågar Juholt efter intervju

  Se tv-klipp med Juholt:

  Ansvarslöst kritisera Juholt med sms blog.svd.se

  Läs även

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X