Annons

S kan återta initiativet i politiken

Socialdemokratin har alla chanser att återta initiativet i svensk politik och åter bli den progressiva rörelse som så många människor drömmer om. För att lyckas med detta krävs bara mod och hårt arbete. Det skriver Gabriel Wikström, som är nominerad till ny förbundsordförande för SSU.

Under strecket
Publicerad

Socialdemokratin är i kris. Hur många gånger det senaste halvåret har vi inte hört det konstateras: från politiska motståndare, från tv-soffornas kommentatorer, från arbetarrörelsens ledande företrädare. Själva har vi vältrat oss i denna kris, gjort den till en del av vår självbild, använt den som förevändning för att driva våra egna agendor och för att slippa ta ansvar för den situation vi befinner oss i. Vi frågar oss: ”Behövs socialdemokratin? Har vi nu till slut spelat ut vår roll?” och medan vi gör detta så är verkligheten svar nog. Orättvisorna växer omkring oss och det progressiva samhälle vi försökt skapa, faller sönder inför våra ögon.

Likt en förskjuten friare frågar vi oss ”Varför älskar inte människorna oss längre? Vad har de andra som inte vi har?” utan att förstå att det är aldrig någon som har älskat oss lika lite som någon nu älskar Moderaterna. Människorna, folket, har visat oss sitt förtroende för att de trott på vår politik och vår förmåga att förverkliga denna. De har litat på att socialdemokratin inte räds utmaningen, inte räds problemen och inte räds framtiden.

Annons
Annons
Annons