Annons
X
Annons
X

S-ja till svensk trupp i Afghanistan

Socialdemokraterna stödjer att Sverige även i fortsättningen har trupp i Afghanistan. Det blev resultatet av en sen debatt om ett av S-kongressens hetaste ämnen.

Läs mer från S-kongressen:

Frågan om Sverige ska ta hem trupperna från Afghanistan behandlades sent på torsdagskvällen på den socialdemokratiska partikongressen i Älvsjö.

– Sverige är indraget i USA:s krig mot terrorism efter 200 år av fred. Åtta år av krig har inte hjälpt folket i Afghanistan. Tvärtom. Åtta år av krig har inte befriat kvinnorna. Tvärtom, sade Maj Britt Theorin, ombud från Stockholm.

Hon var en av flera som pläderade för att Socialdemokraterna ska kräva att Sverige drar tillbaka sina trupper.

Annons
X

Ilmar Reepalu, kommunalråd i Malmö, menade att det svenska deltagandet i Afghanistan är väldigt långt ifrån det Olof Palme stod för.

Motståndarna till den svenska insatsen fick dock mothugg av partistyrelsens föredragande förre utrikesministern Jan Eliasson och från andra ombud.

– Jag vill bara slå fast att vi har ett glasklart FN-mandat för vår närvaro, sade Jan Eliasson, och lade ned hela sin prestige för att övertala ombuden.

– För att barnen ska få gå i skolan måste vi finnas där med militären, menade riksdagsledamoten Åsa Lindestam, som refererade till att flickor inte fick gå i skolan under talibanstyret.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X