Annons

S: Inte populism att värna skattepengar

Finansutskottets ordförande Fredrik Olovsson (S).
Finansutskottets ordförande Fredrik Olovsson (S). Foto: Henrik Montgomery/TT

Det som händer i coronakrisen kräver att vi alla tar vårt samhällsansvar. Aktieägarna är inget undantag, skriver Fredrik Olovsson (S) i en replik till Gabriel Urwitz.

Under strecket
Publicerad

Coronakrisen är i första hand en kris där liv och hälsa står på spel. Men den slår också hårt mot svenska jobb och företag. När Gabriel Urwitz skriver att förslaget om utdelningsstopp är ren populism verkar han bortse från aktieägarnas ansvar i krisen.

Såväl individer som företag står inför en mycket svår situation. De krisstöd som vi från politiskt håll nu lanserar är till för att hjälpa företag i kris. Det framgår tydligt i lagtexten att stöd för korttidspermittering ska beviljas när en arbetsgivare har fått tillfälliga och allvarliga ekonomiska svårigheter. Det är därmed en förutsättning för att kunna ta del av stöden. I riksdagens finansutskott har det funnits en bred enighet om att företag som tar emot dessa stöd inte samtidigt kan prioritera utdelningar. Det är inte populism att värna att skattebetalarnas pengar ska komma krisande företag till del. Motsatsen – att politiken stått handfallen när det är skattebetalarna som står för notan – hade snarare varit omdömeslöst.

Annons
Annons
Annons