Annons

Claes Arvidsson:S identitetspolitik är inte i rikets intresse

När kalla kriget tog slut förlorade Palmeismen sitt rotfäste, men socialdemokraterna har inte förmått släppa dess världsbild.
När kalla kriget tog slut förlorade Palmeismen sitt rotfäste, men socialdemokraterna har inte förmått släppa dess världsbild. Foto: Anders Holmström/TT

Illusioner och fantomsmärtor utgör hinder för en mer realistisk säkerhetspolitik.

Under strecket
Publicerad

Varför är inte Sverige medlem av Nato? Det numera öppna och även under regeringens Löfven ökade samarbetet med Nato är så omfattande att det ofta beskrivs som ett medlemskap de facto, fast utan säkerhetsgarantin i form av Nato-stadgans artikel 5. Det finns ett starkt stöd i opinionen. De fyra borgerliga partierna är för. Det enkla svaret är att socialdemokraterna är emot (tillsammans med V, MP och SD). Frågan är varför.

Den negativa inställningen till ett Nato-medlemskap inom socialdemokratin är djupt rotad i kalla krigets förljugna hemlighetsmakeri, brännmärkningen av personer som ville ta upp samarbete med Nato till diskussion, knuten till protesterna mot kriget i Vietnam och fredsrörelsen för kärnvapennedrustning. Anti-amerikanismen. Men skulle man kunna tycka; har inte tiden gått?

Annons
Annons
Annons