Annons

S i storstäderna: Gör upp med marknadsstyrningen

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Modiga och genomgripande reformer måste till för att återupprätta den svenska skolan som en hävstång för bygget av ett fritt och jämlikt samhälle. Det skriver S-politikerna Katrin Stjernfeldt Jammeh, Jonas Attenius och Karin Wanngård.

Under strecket
Publicerad
Foto: TT

Som kommunpolitiker har vi under lång tid levt med konsekvenserna av 90-talets stora skolmarknadsexperiment. Dåtidens reformer, som skulle vässa kvaliteten i vad som redan var ett av världens mest högpresterande skolsystem, visade sig snart vara luftslott. Ökad segregation, bristande likvärdighet, eroderad tillit, en växande administrativ kontrollapparat, olösta styrningsglapp mellan stat och kommun; detta är 90-talsreformernas arv. Nu är det hög tid att göra upp med dem och sätta elevernas rätt till en likvärdig utbildning först – före marknadsexperiment och vinstjakt.

Marknadsstyrningen påverkar alla som verkar i skolan. Den stöper om relationerna mellan lärare och elev, mellan kollegor och mellan arbetsgivare och personal i grunden. Företrädare för andra partier vill sminka över dessa strukturella brister med hjälp av fler kontroller och byråkratiskapande detaljstyrning. Vi menar att det svensk skola behöver allra mest är motsatsen: tillit. Men den tilliten är inte möjlig i ett system där våra barns utbildning ska handlas som vore den en vara på en marknad.

Annons
Annons
Annons