Annons
X
Annons
X

S hårt pressat om MP

Inte nog med att regerande i minoritet och svåra kompromisser tärt på Miljöpartiet. Nu pressas de gröna både utifrån och inifrån. SvD har samlat de senaste uttalandena om partiet.

Annons
X
Foto: FREDRIK PERSSON /TT Bild 1 av 1

Bild 2 av 7

Foto: FREDRIK PERSSON /TT

”Om den här regeringen ska överleva så måste den klara av att skapa allianser utanför sig själv. Det är något som man hittills har klarat sådär.” – EU-parlamentarikern och Miljöpartiets före detta språkrör Peter Eriksson ur intervju med SvD.

Annons
X
Annons
X
Foto: BERTIL ERICSON /TT Bild 1 av 1

Bild 3 av 7

Foto: BERTIL ERICSON /TT

”Om det går för långt så kommer man att tappa förtroendet. Då är det kört i nästa val, för då tycker man att MP har tappat sin gröna själ.” Det tidigare språkröret Eva Goës uttrycker oro för om MP skulle röra sig för långt bort från partiets kärnvärden.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  Annons
  X
  Annons
  X
  Foto: CLAUDIO BRESCIANI /TT Bild 1 av 1

  Bild 4 av 7

  Foto: CLAUDIO BRESCIANI /TT

  ”Jag tycker att alla regeringar blir sämre med Miljöpartiet, det är jag helt övertygad om.” SD:s ekonomisk-politiske talesperson Oscar Sjöstedt menar att viljan att få bort Miljöpartiet väger tungt inför att partiet ska ta ställning för vilken budget man ska rösta för.

  Annons
  X
  Annons
  X
  Foto: HENRIK MONTGOMERY /TT Bild 1 av 1

  Bild 5 av 7

  Foto: HENRIK MONTGOMERY /TT

  Allianspartierna gjorde en dramatisk markering mot att MP bjudits in av S till pensionsgruppen genom att helt enkelt lämna mötet på torsdagen. Folkpartiets Mats Persson motiverade beslutet med att MP inte ställer sig bakom ”en pensionspolitik som bygger på arbete och tillväxt”. ”När man samlat tittar på Miljöpartiets politik så är det uppenbart att den politiken inte är förenlig med det som är pensionssystemets grundprincip”, säger han till SvD.

  Annons
  X
  Annons
  X
  Foto: ADAM IHSE /TT Bild 1 av 1

  Bild 6 av 7

  Foto: ADAM IHSE /TT

  ”Det här är ett sätt att säga till S att om ni gör er av med den där miljöpartistiska barlasten så ska nog vi andra partier kunna komma överens. Man pressar Socialdemokraterna.” Statsvetaren Ulf Bjereld kommenterar allianspartiernas beslut att lämna pensionsgruppens möte när det stod klart att MP bjudits in.

  Annons
  X
  Annons
  X
  Foto: JESSICA GOW /TT Bild 1 av 1

  Bild 7 av 7

  Foto: JESSICA GOW /TT

  ”S är vana att regera i minoritet, men däremot inte att regera i koalition. Som enpartiregering skulle de ha större möjligheter att samarbeta åt olika håll, ibland åt vänster och ibland åt höger. Nu måste de först göra omfattande kompromisser, först inom regeringen och sedan med V och uppnår ändå inte majoritet.” Statsvetaren Katarina Barrling spekulerar i om Socialdemokraterna skulle klara sig bättre utan Miljöpartiet i regeringen.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X