Annons
X
Annons
X
Kultur
Kommentar

Elisabet Andersson: Blir moskéerna våra nya kulturhus?

(uppdaterad)
Debatten om konsertlokaler i Stockholm
[object Object]
Moské i Rinkeby. Kan bli Stockholms första nybyggda moské. Foto: Johan Celsing arkitektkontor

Nya moskéer ska bli muslimska kulturcentrum. Men vi behöver också sekulära mötesplatser, skriver SvD:s Elisabet Andersson med anledning av planerade moskébyggen i Stockholm och bortglömda löften om ett kulturhus vid Slussen.

Blir moskéerna våra nya kulturhus?

I Stockholm planeras tre större moskéer på Järvafältet. Det är privat finansierade projekt, som har en del gemensamt med de kulturhus som vi brukat bygga med offentliga medel. Det handlar om församlingsbyggnader som ska fungera som sociala och kulturella mötesplatser, med bland annat bibliotek och utbildningslokaler.

Islamiska förbundet i Järva har anlitat arkitekten Johan Celsing för en moské med kopparbeklädda kupoler mitt i Rinkeby. Arkitektkontoret Spridd har ritat en moské för Islamiskt kulturcentrum i utkanten av Rinkeby. Tengbom har arbetat med en moské i Tensta, som först skisserades av en saudiarabisk firma.

Annons
X

Celsings moské är den som kommit längst i den kommunala beslutsprocessen. Kanske blir detta den första nybyggda moskén i Stockholms stad (moskén vid Björns trädgård på Söder är som bekant inrymd i ett gammalt hus).

Jennifer Mack, forskare vid KTH:s arkitekturskola, har skrivit om hur moskéerna på Järvafältet kan bli ikoniska byggnader som vänder på föreställningar om stadens centrum och periferi. Hon har pekat på referenser till Kulturhuset vid Sergels torg. I Celsings Rinkebymoské kan man också se referenser till Gunnar Asplunds berömda stadsbibliotek mitt i Stockholm.

Moskéer kan vara laddade byggnader. Men islam är Sveriges näst största religion, och runt om i landet planeras moskébyggen som ska göra det möjligt för församlingar att lämna sina enkla källarlokaler. Projekten presenteras ofta som en kombination av helgedom och kulturcentrum.

Stäng

KULTURCHEFENS NYHETSBREV – veckans viktigaste kulturtexter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Så var byggs de sekulära kulturhusen i dag? Husen som, i likhet med kyrkor och moskéer, erbjuder något annat och mer meningsskapande än stadens kommersiella utbud – och som samtidigt kan ha en stor symbolisk kraft, som samhälleliga manifestationer.

  Visst byggs de. Exempelvis i Skellefteå, där kommunen beslutat att kulturen ska ges självklar plats i en växande stad. Eller i Göteborgsförorten Bergsjön, där det pågår en arkitekttävling om en ny märkesbyggnad ”som ska vara inkluderande och öppen för alla”, med bland annat salonger för bio och teater och verkstäder för besökarnas skapande.

  I SvD Kultur har det förts en debatt om konsertlokaler i Stockholm. Politiker har påpekat att kultur- och nöjeslokaler måste finns med i stadsplaneringen. Men här verkar ambitionerna ha svårt att leda till konkreta byggen, även om det inte saknats löften.

  2010 lyckades S både kräva och lova ett kulturhus på Slussen. Enligt ett pressmeddelande skulle huset ”tas fram i nära samverkan med Stockholms kulturliv”. Socialdemokraterna tänkte själva att huset skulle rymma allt från modevisningar till samtal om samhällsfrågor samt – naturligtvis – en scen för att ersätta Debaser.

  Nu sprängs det vid Slussen. Men det hörs inte ett pip om något kulturhus. Och kanske är det inte Slussen som är rätt plats för en sådan satsning. Men Stockholm som helhet skulle nog må bra av en ordentlig diskussion om hur vi, vid sidan om mosképrojekten, skapar nya, sekulära mötesplatser.

  Annons

  Moské i Rinkeby. Kan bli Stockholms första nybyggda moské.

  Foto: Johan Celsing arkitektkontor Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X