S har allt att förlora på sin nuvarande strategi

Socialdemokratin har allt att förlora på att fortsätta sin nuvarande strategi. Partiet måste på allvar ta tag i de politiska grundkonflikterna som arbetslösheten, bostadsbristen och den skriande ojämlikheten. Det behövs en rak vänsterpolitik, skriver Daniel Suhonen, chefredaktör för tidskriften Tiden.

Under strecket
Publicerad
Annons

Låt oss se det klart. En stor varselvåg drar nu in över landet. Arbetsförmedlingen talar om att 40 000 arbeten inom framförallt industrin kommer försvinna de närmaste åren, ovanpå en arbetslöshet på nästan åtta procent. Samtidigt kommer SCB:s väljarbarometer som visar att Socialdemokraternas mycket modesta uppgång nu är bruten. Socialdemokraternas tapp är exakt lika stort som Sverigedemokraternas ökning. SD når sin högsta notering någonsin på 7,9 procent. Detta trots att en del av undersökningen gjordes medan järnrörsbråket briserade. Ändå ökar partiet. Varför?

I ett par decennier har samhällsteoretiker diskuterat begreppet postpolitik med bakgrund i den era av möte i mitten som varit 1990- och 2000-talets stora trend bland partierna. Eller en av två trender. Den ena är att de stora socialdemokratiska och konservativa partierna vill likna varandra allt mer och triangulerar sig fram till likartade retoriska formuleringar och dessutom en ganska likartad ekonomisk politik. Framför allt har detta accelererat sedan socialdemokratin lade målet om full sysselsättning, till varje pris, på hyllan.

Annons
Annons
Annons