Annons

S granskas inte på djupet

Socialdemokraternas recept mot arbetslösheten måste betraktas som seriöst menade och måste ägnas en närmare titt. Partiet vill ha en aktiv näringslivspolitik, men den presenteras med en logik typ katten-på-råttan-och-råttan-på-repet, skriver Helena Rivière.

Publicerad

Socialdemokraterna går ut hårt mot arbetslösheten. ”Skyhög” är den. ”Historiskt hög”. Då infinner sig frågan vad S har för alternativ? Deras trossatser för att få ner arbetslösheten måste betraktas som seriöst menade och måste ägnas en närmare titt. De säger nämligen att den skyhöga arbetslösheten ska försvinna med några enkla grepp. Om bara sex år, 2020, ska den i stort sett vara borta. Den ska vara lägst i Europa trots lågkonjunkturer, ekonomiska kriser, stiltje på exportmarknaden Europa, och påspädning av nytillkomna arbetssökande.

S börjar med att fixa arbetslösheten för alla ungdomar under 25. Det ska gå på 90 dagar, vilket är en garanti. Innan 90 dagar är tillända kommer ungdomarna i jobb, studier eller praktik. Oj. Ska ungdomarna tvingas studera? Är de anställningsbara? Gäller garantin nyanlända invandrare? Vilka ska anställa? Vilka förberedelser pågår nu för att ro i gång detta gigantiska omhändertagande så snabbt? Jag har inte sett något om det. Det måste kosta en hel del. Jag har inte sett någon beräkning på det heller. S talar inte om hur de ska bära sig åt.

Annons
Annons
Annons