S gör upp med SD om försvarspolitiken

Idag, torsdag, debatteras nästa års försvarsbudget i riksdagen. Mot regeringens balanserade förslag står fyra splittrade oppositionspartier, skriver försvarsminister Karin Enström och Cecilia Widegren, försvarsutskottet.

Under strecket
Publicerad
Annons

Alliansregeringen föreslår att försvarets förbandsverksamhet stärks med cirka 460 miljoner kronor från och med 2013. Överföringen möjliggör fortsatt anställning av soldater och bemanning av insatsorganisationen. De ökade resurserna gör också att Försvarsmakten kan öva de förband som nu sätts upp så att det blir insatsberedda. Personalen är Försvarsmaktens viktigaste resurs men för att skapa fungerande och användbara förband krävs också kvalificerad och modern materiel.

För att säkerställa vår framtida stridsflygförmåga föreslår regeringen att riksdagen godkänner en uppgradering till nästa generations Jas Gripen. För detta ökar Försvarsmaktens anslag med 300 miljoner för 2013 och 2014. Därefter föreslår regeringen att anslagen ökas med 200 miljoner. Sammanlagt drygt 2 miljarder. Regeringen föreslår också att man under 2013 får besluta om anskaffning av ett nytt korträckviddigt luftvärnssystem. Detta för att säkerställa försvarets framtida luftvärnsförmåga, något som S, V, och MP är emot.

Annons
Annons
Annons