Annons

S ger klartecken för fria sprutor

En majoritet av de socialdemokratiska ledamöterna i riksdagens tunga socialutskott är beredda att ge gratis sprutor till narkotikamissbrukare. Det visar SvD:s rundringning.

Under strecket
Publicerad

Sedan mitten av 1980-talet kan narkomaner i Lund och Malmö byta ut sina begagnade kanyler mot nya. Verksamheten är, efter nära två decennier, fortfarande ett försök - och mycket omstridd. I mars föreslog regeringens narkotikapolitiske samordnare Björn Fries att sprututbyte för tunga missbrukare ska tillåtas över hela landet. Villkoret är att distributionen kombineras med tillgång till avgiftning och vård. I riksdagen går åsikterna isär. Kristdemokraterna, centern och folkpartiet är positiva till gratis sprutor. Moderaterna säger definitivt nej. Miljöpartiet lutar åt ett ja, vänsterpartiet har inte tagit ställning.

Den socialdemokratiska riksdagsgruppens avgörande väger alltså tungt. Hittills har partiet tvekat. Men en bred majoritet av socialdemokraterna i det ansvariga socialutskottet är nu redo att ge klartecken till fria kanyler. Det framgår av SvD:s rundringning till 13 av de 14 ledamöterna och suppleanterna. - Jag landar nog i att jag tycker att vi ska gå på Björn Fries förslag. Om man tittar på det som hänt nere i Skåne är de flesta vittnesmål ganska tydliga om att man tycker att det här ger resultat, säger Conny Öhman. De flesta berättar att ställningstagandet varit svårt. De avgörande skälen till att de, till sist, bestämt sig för att säga ja är att de gör bedömningen att fria sprutor minskar spridningen av hepatit och hiv. Tack vare kanylerna får sjukvården också kontakt med de mest utsatta missbrukarna. - Allt som gör att man kan hjälpa narkomaner till ett drogfritt liv är bra. Men jag är lite kluven, säger socialutskottets andra vice ordförande Kristina Zakrisson.

Annons
Annons
Annons