Annons
X
Annons
X

S: ”Förvånande tunn proposition”

Socialdemokraternas nya ekonomisk-politiska talesperson Magdalena Andersson är besviken på regeringens vårproposition.

– Jag är lite förvånad över att regeringen väljer att lägga en så tunn vårproposition. För mig framstår den som mer som en utredningskatalog och verksamhetsberättelse än en vårbudget. Jag får intryck av att regeringen antingen inte vet vad den vill göra eller har svårt att komma överens, säger hon.

Av TT
[object Object]
Magdalena Andersson (S). Foto: BERTIL ERICSON/SCANPIX

– Det är bekymrande, för svensk arbetsmarknad befinner sig ju i ett väldigt allvarligt läge, vi har ungefär 400 000 arbetslösa, av vilka 70 000 personer varit arbetslösa i mer än två år och det är mer än en fördubbling under Anders Borgs tid som finansminister.

Enligt Magdalena Andersson är det nu efter drygt sex år uppenbart att regeringens politik inte räcker till. De vidtagna åtgärderna som den generella sänkningen av arbetsgivaravgifterna för unga och sänkt krogmoms har inte hjälpt.

– Sänkningen av arbetsgivaravgifterna har kostat mer än 50 miljarder kronor, en åtgärd som inte ens statsministern tycks tro på, säger Magdalena Andersson.

Annons
X

Socialdemokraterna vill i stället rikta sådana åtgärder till ungdomar som verkligen behöver dem. Andersson efterlyser också mer effektiva åtgärder för att förbättra matchningen på arbetsmarknaden och för att öka efterfrågan på arbetskraft.

Vänsterpartiets ekonomiskpolitiska talesperson Ulla Andersson är inte oväntat missnöjd med Anders Borgs vårproposition.

– Svensk ekonomi kan beskrivas som en affär välfylld med godsaker och härlig mat – men ingen får ta något från hyllorna, säger hon.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Trots sjunkande offentliga investeringar och tillväxt och 200 000 långtidsarbetslösa, så gör regeringen inget åt arbetslösheten, enligt Andersson.

  – Regeringen brukar skryta med att vi har världens starkaste offentliga finanser. Men vad ska vi ha dem till om de inte ska användas nu? Det här är en tom regering utan politiska initiativ och vilja att ta politiskt ansvar för att pressa ned arbetslösheten och skapa jobb, säger Ulla Andersson.

  Per Bolund, ekonomisk-politisk talesperson för Miljöpartiet:

  – Regeringen ägnar sig åt manaña-politik, allt skjuts på framtiden.

  Han kallar vårpropositionen en tunn soppa, tom på konkreta åtgärder, och undrar om regeringen helt har fjärmat sig från verkligheten.

  – Jag är förvånad över att regeringen inte tar chansen att göra något åt arbetslösheten bland unga, säger Bolund och hävdar att ett förslag om trainee-platser för unga, som MP föreslagit, skulle ha varit ett konkret och verkningsfullt grepp.

  Han undrar också varför regeringen dröjer med en ny definition för miljöbilar, varför inte fler klimatinvesteringar görs eller varför insatser mot barnfattigdom saknas.

  – Man borde ha föreslagit en höjning av underhållsstödet, säger Bolund.

  TT

  Annons
  Annons
  X

  Magdalena Andersson (S).

  Foto: BERTIL ERICSON/SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X