Annons
X
Annons
X

S förslår sänkt avgift i a-kassan

Med en sänkt a-kasseavgift kommer fler att gå med i a-kassan. Det anser som socialdemokraterna, som kommer att föreslå en slopad arbetslöshetsavgift i sin skuggbudget. Förslaget sågas av Moderaterna.

Magdalena Andersson.
Magdalena Andersson. Foto: SCANPIX

FÖRSLAGET SÅGAS AV MODERATERNA

När arbetslöshetsavgiften infördes 2007 och avgiften ställdes i relation till arbetslösheten i respektive yrken, betydde det en kraftig höjning av a-kasseavgifterna i många branscher. Efter höjningen har en halv miljon människor lämnat a-kassan.

Genom att slopa avgiften helt hoppas socialdemokraterna att flera personer ska välja att skaffa sig en arbetslöshetsförsäkring.

– Arbetslöshetsavgiften är en konstig skrivbordskonstruktion, som har lett till att många människor har gått ur a-kassan. Och det är inte bra, eftersom det är viktigt att ha en försäkring vid arbetslöshet. Med det här förslaget blir det med lönsamt att arbeta, eftersom det blir billigare att vara med i a-kassan. För de som har höga avgifter betyder det naturligtvis mer, säger Magdalena Andersson, ekonomiskpolitisk talesperson för Socialdemokraterna.

Annons
X

Med det socialdemokratiska förslaget skulle avgiften till a-kassan sänkas i nästan alla a-kassor, i hotell- och restaurangfacket med så mycket som 275 kronor.

– För dem betyder det här väl så mycket som ett femte jobbskatteavdrag skulle göra.

Den socialdemokratiska reformen beräknas kosta 2,5 miljarder kronor och utjämna skillnaderna mellan a-kassorna, där den lägsta avgiften skulle ligga på 85 kronor och den högsta på 200 kronor om förslaget går igenom.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Ett införande av obligatorisk a-kassa som utreds på regeringens initiativ, är Socialdemokraterna motståndare till.

  – Det skulle bli som en skatt på alla löntagare, och det vill vi inte ha. Vi tycker att a-kassan ska vara billig och bra. Just nu är den dyr och rätt dålig.

  Så sent som i torsdags lade regeringen en proposition som föreslår förändringar i arbetslöshetsförsäkringen, som dock inte berörde avgiften.

  Arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (M) är kritisk till socialdemokraternas förslag.

  – Jag reagerar på att man backar bandet tillbaka till den politik som bedrevs tidigare, där man på få dagar satsar 6 miljarder på höjda bidrag och ersättningar. Jag uppfattar det som en nedmontering av arbetslinjen, säger Hillevi Engström.

  Sedan tidigare står det klart att Socialdemokraternas skuggbudget även innehåller förstärkningar av sjukförsäkringen med 3,5 miljarder kronor.

  – Beskedet till väljarna är att man lägger stora resurser på höjda ersättningar och bidrag i stället för en aktiv arbetsmarknadspolitik. Nu aviserar man ju också att man ska höja taket i a-kassan. Man lägger stora delar av reformutrymmet på ersättningar till dem som inte arbetar.

  Men kan det inte ligga något i att det är de höjda avgifterna som fått människor att lämna a-kassan?

  – För mig är det viktigaste att prioritera när många är arbetslösa, och då tror jag att det är viktigt att skapa tillväxt och jobb, och rusta människor så att de kommer i arbete. Risken är att arbetslösheten biter sig fast om ersättningarna ökar.

  I stället för att sänka avgifterna till a-kassan för Hillevi Engström fram regeringens förslag om en obligatorisk a-kassa. Förslaget är under utredning, och arbetet har dragit ut på tiden. Tidigast i slutet av 2014 väntas utredningen vara klar.

  – Det här är komplext och det är jag medveten om.

  Annons
  Annons
  X

  Magdalena Andersson.

  Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X