Annons
X
Annons
X

S för kvoterad föräldraförsäkring

Socialdemokraternas partistyrelse ställde sig på lördagen bakom att föräldraförsäkringen på sikt ska bli helt individualiserad.
– Försäkringen är en nyckel för att åstadkomma ett mer jämställt arbetsliv, säger socialförsäkringsminister Annika Strandhäll.

S-kongressen 2015
Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) på S-kongressen i Västerås.
Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) på S-kongressen i Västerås. Foto: Henrik Montgomery /TT

Efter en lördag av ihärdig ryktesspridning på S-kongressen om hur Socialdemokraterna skulle formulera sig kring föräldraförsäkringen kom slutligen ett besked – målet är en individualisering. När den ska bli verklighet skriver partiet dock ingenting om.

Tidigare skrivningar har talat om ett jämställt uttag.

– En skärpning, konstaterade socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S).

Annons
X

**Enligt henne ** finns nu en insikt både inom S och samhället i stort om föräldraförsäkringens betydelse för ett mer jämställt arbetsliv.

– Det handlar också om små barns rätt och tillgång till båda sina föräldrar tidigt i livet. Och vi vet att sannolikheten för att barnen vid en separation ska bo växelvis hos föräldrarna ökar om man har delat föräldraförsäkringen jämställt.

Ett delmål för S är en tredelning av föräldraförsäkringen. Försäkringen ska också ”fungera bra” för familjer som identifierar sig som stjärnfamiljer.

**I dag är två ** månader av totalt 480 dagar vikta till respektive föräldrar. Nyligen stod klart att både Vänsterpartiet och Folkpartiet kommer att ställa sig bakom förslaget om ytterligare en öronmärkt månad – något Annika Strandhäll säger sig vara ”otroligt glad” över.

Regeringen är därtill överens med V om att tillsätta en utredning som ska ta ett större grepp kring föräldraförsäkringen. Ambitionen är en ny proposition redan innevarande mandatperiod.

**När vill då **Annika Strandhäll att målet om en individualiserad föräldraförsäkring – utan möjlighet att överlåta dagar – ska vara verklighet?

– Det ska absolut inte gå i närheten av så långsamt som hittills. Så mycket kan man väl säga.

Annons

Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) på S-kongressen i Västerås.

Foto: Henrik Montgomery /TT Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X