Annons
X
Annons
X

S får visa upp spelad enighet

Det börjar bli dags för Socialdemokraterna att ordna anletsdragen och spela upp föreställningen ”Vi står enade bakom vår nye framtidsinriktade ledare”. Efter valberedningens insats blir det svårare än vanligt.

(uppdaterad)

ANALYS | GÖRAN ERIKSSON OM LEDARSKAPET I S

”Vi ska se till att välja en god ledare och det ska vi göra i demokratiska former och sedan ska vi alla stötta den ledaren”. Så sa Thomas Östros efter att Mona Sahlin hade förklarat att hon slutar som partiledare.

Kunde Östros se in i framtiden den där måndagen i november, när han betonade att alla måste stötta den nye ledaren?

För nu närmar sig ögonblicket då Berit Andnor måste presentera ett namn. Om hon inte kan överraska världen med förre finansministern Pär Nuder, så kommer det att vara uppenbart att den nye S-ledaren inte har hela partiet bakom sig.

Annons
X

• Thomas Östros själv har enligt många ett så stort ansvar för valnederlaget att han borde vara diskvalificerad. Östros var Mona Sahlins finansministerkandidat, och har precis som Sahlin kritiserat den skattepolitik som partiet gick till val på. Inte ens Östros eget partisdistrikt har drivit hans namn.

• Mikael Damberg, distriktsordförande i Stockholms län, uppfattas av en del socialdemokrater som alldeles för högerinriktad. Bland annat har han uttalat sig positivt om skatteavdrag för hushållsnära tjänster. Men Damberg har också gott om gamla fiender: han ledde SSU när motsättningarna i ungdomsförbundet var som mest oförsonliga.

• Försvarspolitikern Håkan Juholt, distriktsordförande i Kalmar, kastades in sent i processen och betraktas inte av alla som en seriös kandidat. Intervjuad i en ny bok profilerar sig Juholt genom att kritisera partiets valrörelse från vänster: ”Blir socialdemokratin ett socialliberalt parti på 35 procent har det inget berättigande”.

• Sven Erik Österberg, distriktsordförande i Västmanland, betraktades länge som den givne kompromisskandidaten. Men också han bär ansvar för valnederlaget, och det finns i dagsläget ingen entusiasm för hans namn. Valberedningen har inte ens talat med honom.

Alla partier har sina partikulturer och i Socialdemokraterna bjuder den, precis som Thomas Östros säger, att ”alla ska stötta ledaren”. Den som bryter mot denna hederskodex betraktas som illojal. Det är förklaringen till att Mona Sahlin kunde sitta kvar flera månader efter katastrofvalet, utan att någon offentligt krävde hennes avgång.

Nu har den utdragna valberedningsprocessen, eller ”villervallan” som avgående partisekreteraren Ibrahim Baylan kallar den, avslöjat att det finns invändningar mot alla partiledarkandidater.

Grundtipset är att partikulturen ändå gäller. De allra flesta kommer att stötta den nye ledaren. Alldeles oavsett vad de egentligen tycker.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X