Annons
X
Annons
X

S får rekordlågt stöd av väljarna

Kristdemokraterna hamnar rejält under riksdagsspärren och det socialdemokratiska tappet fortsätter till en rekordlåg nivå i SvD/Sifo-sammanhang. Samtidigt når Moderaterna sin tredje högsta notering någonsin och Sverigedemokraterna sin allra högsta på 7,2 procent.

(uppdaterad)
December månads sifo redovisar den sämsta S-noteringen sedan Sifos mätningar började. SD:s stöd större än någonsin. KD under spärren.
December månads sifo redovisar den sämsta S-noteringen sedan Sifos mätningar började. SD:s stöd större än någonsin. KD under spärren. Foto: TOMAS ONEBORG, KARIN NILSSON, GRAFIK: SVD

26,9 PROCENT ÄR PARTIETS SÄMSTA NOTERING SEDAN SIFOS MÄTNINGAR BÖRJADE

Jämfört med novembermätningen har det inte skett några statistiskt säkra förändringar för något parti, men jämför man med valresultatet för tre månader sedan finns det flera signifikanta resultat. Man kan tala om fritt fall för Socialdemokraterna som med 26,9 procent får sin sämsta notering sedan Sifo inledde sina opinionsmätningar på 1960-talet.

För tre år sedan nådde S nästan varannan väljare med 44 procent. Därefter har partiet rasat till 36 procent för ett år sedan och till 30,7 procent i valet. Nu har man bara drygt var fjärde väljare med sig. Socialdemokraterna tappar till soffan, till Miljöpartiet och även direkt till Moderaterna.

–Visst är det en unik siffra, men så befinner sig ju partiet i ett herrelöst tillstånd utan partiledare och där ingen vet vart politiken ska ta vägen. Därför är det kanske inte så konstigt att de sjunker och det kan fortsätta fram till kongressen i mars, tror Toivo Sjörén, chef för Sifos opinionsmätningar.

Annons
X

Men även Centern och Kristdemokraterna brottas med allvarliga problem. Centerledaren Maud Olofsson håller hittills sitt parti över riksdagsspärren, men KD-ledaren Göran Hägglund som utmanats internt lyckas inte med den saken. 3,5 procent är lågt, riktigt lågt för KD.

–C och KD har lika stora problem som Socialdemokraterna, men det har inte lyfts fram så mycket. Det finns en vilsenhet kring KD och deras profil anses inte vara tydlig, ingen vet riktigt vad partiet vill i viktiga frågor för väljarna, säger Toivo Sjörén som samtidigt påpekar att enkäter med djupintervjuer visar att tre av tio väljare tycker att det kan behövas fler partier i den svenska inrikespolitiken.

–Det visar att det finns plats för flera politiska strömningar än de som finns i dag. För ett redan etablerat parti som saknar tydliga profilfrågor innebär det att dörren står öppen även för dem att hitta en ny politik som kan attrahera väljare, säger han.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  För Moderaterna är decembermätningen något att gotta sig åt under helgerna. 34,2 är den högsta noteringen på mycket länge, faktiskt den tredje bästa någonsin för partiet. Allra bäst var det i april 1997 med 35,3 procent.

  –Moderaterna har fått tillbaka alla stödröster på de mindre allianspartierna från valet och framför allt tagit från KD, FP, soffan och även S. Man företräds också av personer som har ett mycket stort förtroende bland väljarna.

  SD noterar återigen all time high med 7,2 procent. De är nu fjärde största parti bland väljarna och deras stöd finns nu över hela landet utom i Stockholm där man bara får 2 procent av opinionen med sig.

  Var åttonde person som definierar sig som arbetare skulle i dag rösta på SD och i Skåne får partiet stöd av 15 procent.

  –SD har inte gynnats av terrorattacken i Stockholm, men det ska bli intressant att följa deras utveckling om man kan se det längre fram. Snarare är det uppmärksamheten och att de nu finns med i en verklighet i riksdagen som ger dem utdelning i opinionen, säger Toivo Sjörén.

  Annons
  Annons
  X

  December månads sifo redovisar den sämsta S-noteringen sedan Sifos mätningar började. SD:s stöd större än någonsin. KD under spärren.

  Foto: TOMAS ONEBORG, KARIN NILSSON, GRAFIK: SVD Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X