Annons
X
Annons
X

S: ”Er politik gör Sverige svagare”

En krisbudget med ansvarsfulla åtgärder enligt finansminister Anders Borg (M) som just nu presenterar sin budget i riksdagen. ”Djupt orättvis politik” enligt oppositionen. SvD.se följer debatten och rapporterar direkt.

Ställ frågor till privatekonom

Privatekonomen Ylva Yngesson svarar mailto:webmaster@svd.se

JUST NU: RIKSDAGSDEBATT OM BUDGETEN

– Idag är 400 000 personer arbetslösa. Sverige befinner sig i en djup ekonomisk kris, inleder Anders Borg. 120 000 är i aktiva åtgärder, 150 000 har förlorat jobben och arbetslösheten fortsätter att stiga, konstaterar Borg.

Han betonar att det är viktigt att vara försiktig och att budgeten är en krisbudget.

Annons
X

– Vi har agerat ansvarsfullt och vi kommer tidigare tillbaka i balans än andra länder, säger Borg som vill värna människor, inte företag.

Han passar även på att ge bankerna en känga.

– Bankernas risktagande ska inte landa på skattebetalarnas nota.

De 10 miljarder som delats ut till kommunerna kallar Borg ”en offensiv politik för att motverka uppsägningar”. 75 000 personer kommer att få hjälp i olika åtgärder.

– De står lite bättre rustade när vi sedan kommer ur den ekonomiska krisen.

Han betonar precis som i tidigare budgetar arbetslinjen.

– När det lönar sig att arbeta så söker människor fler jobb och de söker i vidare kretsar. Enligt Borg finns det nu två tydliga och klara regeringsalternativ i valrörelsen 2010.

– Det är arbetslinje mot bidragslinje.

Nu är det dags för oppositionen att säga sitt.

Thomas Östros (S):

– Det duger inte att låna till skattesänkningar. Alla som kan och vill arbeta ska få möjlighet. Vi vill investera i kunskap, i framtidens jobb och i trygghet, betonar Östros som bestämt avvisar regeringens skattesänkningar.

– Har politiken fungerat, undrar Östros och konstaterar sedan att regeringens politik gjort Sverige svagare.

– Ni regerade som ni fick en högkonjunktur och trodde att den skulle vara för evigt.

– Den ena skatten efter andra för vanligt folk men för era väljare sänkta skatter. Aldrig har så få fått så mycket, säger Östros som kallar regeringens politik ”djupt orättvis”.

Anders Borg slår tillbaka.

– Det är hyckleri att anklaga oss för att sänka skatten till skattesänkningar. Det är hyckleri att säga att vår politik gynnar miljonärer för då gynnade er politik miljardärer, säger Borg och citerar oppositionens politik från 2005.

– Jag antar att du hade en hård diskussion med Göran Persson.

Roger Tiefensee (C):

– Det är rätt att tillföra kommuner och landsting extra resurser för att minska arbetslösheten.

Men Thomas Östros låter sig inte lugnas och kräver besked av alliansregeringen och Centerpartiet.

– Varför ska en pensionär betala mer i skatt än en som jobbar, frågar han.

Roger Tiefensee:

– Thomas Östros talar som om den internationella finanskrisen inte fanns.

Carl B Hamilton (FP):

– Jag tycker Thomas Östros ska se vad som finns bakom siffrorna.

Stefan Attefall (KD):

– Thomas Östros påståenden håller inte. Han blandar delsiffror med helårssiffror. S har spenderat lika många kronor av samma saldo som regeringen. Men vi har sänkt flera skatter medan ni föreslagit mer och högre bidrag, särskilt till de som tjänar lite mer.

Ulla Andersson (V):

– Den här regeringen har försämrat så väl sjukförsäkringen som a-kassan. Ni har ökat inkomstskillnaden på tre år med drygt 1 000 kronor, säger hon och hänvisar till skattesänkningar som hon menar framför allt gynnat män. ”Hemmafrubidrag och överklassnära tjänster”.

Enligt Roger Tiefensee har dock skattesänkningarna gått till de med lägst inkomster.

– Det har gynnat invandrare men även kvinnor. Vi ökar trygghetssystemen för företagare, sånt som ofta gör att kvinnor tvekar att starta företag.

Mikaela Valtersson (MP):

– Det är inte så svårt att se Moderaternas avtryck. Men jag undrar över Centerpartiets avtryck, säger Valtersson som undrar var jobben finns.

Enligt Folkpartiets ekonomiskpolitiske talesperson Carl B Hamilton är finansminister Anders Borg vår tids Martin Luther. ”Arbete främjar arbete och välstånd” är regeringens budskap, allt i enlighet med Luthers motto, enligt Hamilton.

Mer pengar till kommunerna och rättsväsendet, höjda studiebidrag och nya jobbskatteavdrag. Det är några av huvuddragen i regeringens höstbudget som debatteras i riksdagen idag.

Finansminister Anders Borg inleder och har max 15 minuter på sig i sitt inledande anförande. Därefter följer övriga partier i storleksordning.

Innehållet i budgeten avslöjades redan i går kväll och huvuddragen som satsningar på kommunerna och rättsväsenset har presenterats vid flera tillfällen de senaste veckorna. Budskapet är att alla åtgärder ska syfta till att dämpa krisens påverkan på arbetsmarknaden.

Bland insatserna märks sänkt jobbskatteavdrag, sänkta egenavgifter för företagen, sänkt skatt för pensionärer samt resurser till rättsväsendet.

Att budgeten presenterades redan i går lär uppmärksammas av oppositionen, frågan är om regeringen förklaring – att den annars riskerade att läcka ut i medierna – kommer att godtas av de röd-gröna.

TV: Följ budgetdebatten direkt

Annons
Annons
X
Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X