S: En tvåstatslösning skulle skapa fred

Liberalerna riskerar partiskhet i en fråga som i grund och botten handlar om tillgång till kulturarv och religioners heliga platser, skriver Anders Österberg (S). På bilden syns klippmoskén i Jerusalem.
Liberalerna riskerar partiskhet i en fråga som i grund och botten handlar om tillgång till kulturarv och religioners heliga platser, skriver Anders Österberg (S). På bilden syns klippmoskén i Jerusalem. Foto: Mahmoud Illean/AP, Pressbild/riksdagen

I en debattartikel skriver Liberalerna att Sveriges Israelpolitik måste läggas om. Deras resonemang är inte bara oroväckande sett till konflikten mellan Israel och Palestina, utan också för att den går emot det som nästan hela världssamfundet är enade om, skriver Anders Österberg (S) i en replik.

Under strecket
Publicerad
Annons

Israels ockupation av Palestina är en av världens mest segdragna konflikter. Sedan sexdagarskriget 1967 har Israel ockuperat Gazaremsan, Västbanken och östra Jerusalem i strid med folkrätten. Konflikten mellan Israel och Palestina är inte en konflikt mellan jämlika parter. Israel är den överlägset starkare parten i konflikten. Men det är också viktigt att understryka att folkrättens regelverk, bland annat attacker mot civila, omfattar samtliga parter och aktörer och att brott mot den ska fördömas oavsett vem som gör det.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons