Annons

Det krävs en mer aktiv utrikespolitik

Den borgerliga regeringens säkerhets- och försvarspolitik har fallit samman. Av alliansens höga svansföring 2006 finns ingenting kvar. Det skriver S-politikerna Urban Ahlin och Peter Hultqvist.

Under strecket
Publicerad

Före valet 2006 kritiserade alliansen oss socialdemokrater för att skada Sveriges anseende på grund av att det då var för få soldater ute i internationella fredsoperationer. Därför lovade alliansen i sitt valmanifest 2006 att Sverige skulle ha 2000 kvinnor och män i utlandstjänst. Detta menade man skulle vara uppnått 2014 då den nya insatsorganisationen skulle vara förverkligad med 1700 personer uthålligt insatta internationellt samt en förstärkningsresurs på 300 personer. I valmanifestet 2010 lovade man att ”den nya insatsorganisationen om cirka 50 000 personer ska vara på plats under 2014.”

Idag vet vi hur det har gått. Det senaste som hörts om insatsorganisationen är att den kan vara på plats tidigast 2023. Ett rejält misslyckande för regeringen med andra ord. Regeringen har heller inte lyckats med antalet soldater i utlandstjänst. Utöver de 300 personer som ingår i Isaf, en insats som är på väg att avslutas, är endast 50 personer i utlandstjänst idag.

Annons
Annons
Annons