Annons

S: Det finns en viss tid för omställning

Lena Micko och Fredrik Olovsson.
Lena Micko och Fredrik Olovsson. Foto: Lotte Fernvall/Aftonbladet/TT, Janerik Henriksson/TT

De ekonomiska förutsättningarna skiljer sig kraftigt åt mellan olika delar av landet, och läget är på sina håll akut. Därför måste kostnadsutjämningen ändras, skriver S-politikerna Lena Micko och Fredrik Olovsson i en replik.

Under strecket
Publicerad

Jämlikheten i svensk välfärd ska öka. Därför har regeringen lagt ett förslag på en förstärkt kommunal kostnadsutjämning. Bland annat kommer kommuner och regioner kompenseras i högre grad för socioekonomiska utmaningar och gles bebyggelse. De delar av landet som hanterar en stor utflyttning av människor i arbetsför ålder och många äldre eller ett högt flyktingmottagande ska få en mer korrekt kompensation. Det tycker vi socialdemokrater är ett nödvändigt steg i rätt riktning för ett starkare Sverige.

Att det behövs ett kommunalt kostnadsutjämningssystem verkar Region Stockholms finansregionråd i Irene Svenonius (M) hålla med om, det är bra. Men just regeringens förslag som nu hanteras i riksdagen verkar inte falla regionrådet i smaken. Vi förstår att det finns delar i systemet som man kan tycka olika om, men det är desto svårare att se hur en region som får så mycket arbetskraft från resten av landet och som har riktigt goda förutsättningar sett till skatteunderlaget kan ta en sådan ton emot ett förslag som syftar till att hela Sverige ska växa sig starkt och hålla ihop.

Annons
Annons
Annons