Annons
X
Annons
X

S-budget med ändrade rut-avdrag

Enbart barnfamiljer och pensionärer ska få göra avdrag för hushållstjänster, föreslår Socialdemokraterna i sitt nya budgetförslag erfar SR:s Ekot.

Maxskatteavdraget per person är 50 000 kronor, en halvering av dagens nivå.

Avdraget för hantverkartjänster, det så kallade rot-avdraget, föreslås bli maximalt 25 000 kronor och år per person, även det en halvering av dagens summa. Rot-avdraget begränsas i S-budgeten dock inte till barnfamiljer och pensionärer, enligt Ekot utan är fortsatt till för alla.

Socialdemokraterna har återkommande kritiserat skatteavdraget och kallat det orättvist – ”pigavdrag” är bland annat ett slagord som använts i debatten. Avdraget gynnar högavlönade och är dåligt använda skattepengar, har tillhört argumenten.

Annons
X

Svängningen kommer efter föra veckan interna bråk om partiets skuggbudget där den nya partitoppen med Håkan Juholt och Tommy Weidelich i spetsen fått kritik av flera i riksdagsgruppen.

Riksdagsgruppen ska träffas i dag för att diskutera förslagen igen, men Juholt räknar enligt Ekots källor inte med att få backa om rut, eftersom förslaget godkänts av partiets verkställande utskott.

Stockholm TT

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X