Annons
X
Annons
X

S bryter löfte och höjer bensinskatt

Regeringen vill höja bensinskatten så att bensinen blir 55 öre dyrare vid pumpen.

Av TT
(uppdaterad)

Därmed bryter Socialdemokraterna ett tredje vallöfte på kort tid.

I en TV-debatt i valrörelsen försäkrade finansminister Magdalena Andersson inför väljarna att S inte ville höja bensinskatten eftersom det var ”jättedyrt att tanka”. Ett halvår senare föreslår regeringen höjd energiskatt på bensin och diesel från 2016.

– Det ena som har hänt sedan dess är att oljepriset fallit rejält så det har blivit billigare att tanka. Det andra är att vi sitter i regering med MP och då får man både ge och ta, säger Andersson.

Annons
X

Regeringen hävdar att skattehöjningen bara blir knappt 50 kronor mindre i plånboken för de flesta bilister. Men Andersson räknar med att det kommer att finnas en hel del synpunkter på förslaget. Motormännens Riksförbund kallar det för landsbygdsfientligt. Kommunalrådet Åke Nilsson (S) i glesbygdskommunen Vilhelmina tror inte att hans väljare kommer att jubla, även om skattehöjningen inte blir ett så hårt slag mot plånboken.

– Jag tror inte att man kommer att göra vågen precis, säger Nilsson.

– Det är mer principen. Man tycker att det är orättvist mot dem som inte har något alternativ till bilen.

Finansministern försvarar skattehöjningen med att pengarna ska användas till viktiga investeringar i bland annat välfärden. Dessutom kommer regeringen med ett landsbygdspaket 2016 med resurser till vägar och service och fler digitala bredband.

Tidigare i veckan bröt Socialdemokraterna ytterligare ett vallöfte om att inte försämra rot-avdraget. Finansministern försvarar löftesbrottet med skenande kostnader för rot.

– Man måste som politiker också anpassa sig till utvecklingen, säger hon.

Dessutom övergav finansministern tidigare i vintras överskottsmålet för de offentliga finanserna, som partiet i valmanifestet lovade att hålla fast vid.

– Det är djupt bekymmersamt att regeringen bryter vallöften på löpande band. Det hotar trovärdigheten för den ekonomiska politiken, säger FP:s ekonomiskpolitiske talesperson Erik Ullenhag till TT.

Bensin- och dieselskattehöjningen ska ge statskassan 4,1 miljarder. Dessutom vill regeringen höja skatten på sparande i kapitalförsäkringar och på investeringssparkonto. Tillsammans med försämringen av rot-avdraget ska det ge 12 nya miljarder, förutom redan aviserade skattehöjningar som till exempel höjd arbetsgivaravgift för unga. Regeringen preciserar inte vad de nya skattehöjningarna ska användas till förutom att de behövs för reformer i till exempel skola, infrastruktur, bostäder, välfärd och klimatomställningen.

TT

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X